Николай Желязков: Не изпълнихме целите си на световното

Николай Желязков, треньорът на националния мъжки отбор, даде интервю веднага след отпадането на България от световното първенство. Напуснахме турнира след три загуби – от Полша, САЩ и Мексико.

– Защо се стигна дотук?

– След загубата от САЩ беше ясно, че много трудно можем да продължим. Но ние сме такива, че в подобни мачове, когато сме излезли от първоначалните си цели, трудно се мобилизираме. Не играем по най-добрия начин. Не можахме ментално да се подготвим. Не е за първи път да се получават нещата по този начин. Трябва да изградим манталитет и в такива мачове да даваме всичко от себе си. След като спечелихме първия гейм срещу Мексико, може би си помислихме, че ще е много лесно. Но нещата се обърнаха. Мачът беше много тежък. Мексиканците играха много самоотвержено в защита. Какво да кажа? Много е трудно и за мен да приема, че сме загубили от Мексико. Но това е реалността. Ясно беше, че мексиканците идват на световното първенство да дадат всичко от себе си и да се покажат. Ние пък пристигнахме с определени цели, които не се изпълниха. В нашата игра липсваше остротата, която те предложиха. Нямаше какво да загубят, а само да спечелят. От психологическа гледна точка те играха абсолютно необременено.

– Само до края на четвъртия гейм имахме 39 грешки, а от тях 19 бяха само от начален удар…

– Една от задачите пред отбора беше да минимизира грешките от начален удар. Трябваше да целим №12 и посрещачите, които имат нисък процент на ефективност при средни по сила удари. За съжаление за пореден път грешахме, а трябва да можем да използваме този компонент в мачовете. Отборът трябва да работи върху началния удар. Няма оправдания. Не мога да кажа, че изпитваме трудности при първа ротация. Нямаме кой знае какви проблеми, но така се получи, че не отиграхме някои точки. Слави Гоцев беше перфектен в атака до този момент. Топката излезе една педя в аут и на сантиметри от ръцете на блокадата. Трябва малко и късмет. Въпросът е, че като манталитет трябва да се изградим. Отборът трябва да се научи. Всички играят волейбол. Мексико е пример. Трябва да защитаваме авторитета на българския волейбол във всеки мач. Няма слаби съперници.

– Ще има ли промени в състава в бъдеще?

– Трябва да се направят анализи на цялостното представяне. Не искам да затварям горчилката от последните мачове. Нека се погледне цялата година какво се случи в националния отбор. Дадох възможност на много млади играчи. Някои грабнаха шанса си, други – не. Анализът ще покаже какво трябва да се направи за следващата година. На Балканите силно обичаме и силно мразим. Когато е лошо – мразим. Не е само лошо през тази година. Отборът направи силни мачове. Да, не се представихме добре на световното. Има си причини, знам ги.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.