Джей Вайн спечели етап 6. Евенепул поведе в генералното класиране на “Вуелтата”

Jay Vine
Jay Vine

Джей Вайн (Alpecin-Deceuninck) достигна до своята първа професионална победа в кариерата по време на шестия етап от “Обиколката на Испания”.

 Австралиецът се откъсна напред от групата на фаворитите по време на финалното изкачване “Pico Jano”, настигна и изпревари временния водач Марк Падун (EF Education-EasyPost EasyPost), a после удържа на мощната атака от страна на Ремко Евенепул (Quick-Step Alpha Vinyl) и Енрик Мас (Movistar).

 26-годишният Вайн добавя тази победа към визитката си, в която досега изпъкваше титлата световен шампион по електронни спортове.

 Второто място за деня беше достатъчно за Ремко Евенепул, за може да облече Червената фланелка (за лидер в състезанието). Белгиецът стопи пасив от 4 минути и 30 секунди спрямо Руди Молар (Groupama-FDJ) и вече води в генералното класиране с аванс от 21 секунди. Единственият от претендентите за победата, който успя да се задържи до Евенепул беше Енрик Мас, всички останали загубиха повече от минута спрямо 22-годишният колоездач на “Quick Step”.

 Шестият етап беше първото планинско изпитание в 77-то издание на “Вуелтата”. 181,2км стартирайки от Билбао, където завърши предния етап и финиширайки на изкачване от първа категория, което никога преди не беше включвано в професионално състезание – върхът “Pico Jano” (12,6км 6,5%).

 Отне почти 20 километра, докато от основната група позволят да се образува успешно откъсване. 10 бяха колоездачите, които заминаха напред от “пелотона”, водачът в класирането Руди Молар обаче нямаше нито един съотборник отпред.

 Когато достигнаха до подножието на първото изкачване за деня – “Puerto de Alisas” (8,7км 5,8%), преднината на бегълците беше достигнала 5 минути. Там Рубен Фернандес (Cofidis) се изкачи най-бързо до върха, след което се впусна надолу по планината, където мокри и покрити с локви пътища очакваха колоездачите. Отзад, от “Groupama-FDJ” изпълниха задълженията си на лидери в състезанието и заеха челните позиции в колоната. Реми Каваня (Quick-Step Alpha Vinyl) също се присъедини към предни редици, за да работи от името на своя съотборник и фаворит Ремко Евенепул.

 Не се размина и без пострадали от мокрите пътища, Фредрик Карл Хаген (Israel-Premier Tech) се изплъзна на широк десен завой и се озова на земята, като изглеждаше, че изпитва сериозни болки, докато лекарите го преглеждаха.

 От “Ineos Grenadiers” решиха да увеличат интензитета в основната група и това бързо даде отражение на разликата спрямо откъсналите се състезатели. Изоставането беше скъсено наполовина при достигане на подножието на “Collada de Brenes” (6,8км 8,2%), първото изкачване от първа категория в тазгодишното състезание, което дойде на 35 километра от финала. Марк Падун атакува и се откъсна напред от останалите бегълци, никой не успя да се противопостави на украйнеца и така той премина пръв през върха с минута аванс спрямо най-близките си преследвачи. Световният шампион Жулиян Алафилип (Quick-Step Alpha Vinyl) изплува начело в групата, за да задава комфортно темпо за Евенепул. Следваше технично спускане, под звука на скърцащи дискови спирачки, след което съвсем малка равнинна част и финалната височина “Pico Jano”.

 В първите километри от изкачването, Падун успя да възвърне част от преднината си, която беше загубил по време на спускането. Джей Вайн ускори от задните позиции в групата и се откъсна напред без да бъде обезпокояван от когото ѝ да е. Евенепул остана без съотборници и сам пое преследването на Падун, едиснтвено Мас, Примож Роглич (Jumbo-Visma) и Павел Сиваков (Ineos Grenadiers) се задържаха зад него. 8 километра преди края обаче, темпото се оказа твърде високо за трикратният шампион във “Вуелтата” Роглич и Сиваков и двамата останаха дистанцирани назад.

 Вайн застигна и задмина Падун на 5 километра от финала. По това време Ремко и Енрик Мас се намираха на около 20 секунди зад австралиеца, разлика, която той успя да задържи до края и да прекоси финала първи. Другите двама победители в този ден бяха Евенепул и Мас, който финишираха втори и трети на повече от минута пред основните си конкуренти за победата. Хуан Аюсо (UAE Team Emirates), който е най-младият участник в тазгодишната “Вуелта”, прекоси линията на четвърта позиция, след като се беше откъснал от групата на фаворитите. На 1’37” зад Вайн и на 1’22” зад Ремко и Мас, финалът прекосиха Роглич и част от останалите претенденти за победата, включително Джай Хиндли (Bora-Hansgrohe), Саймън Йейтс (BikeExchange-Jayco) и Тао Геген Харт (Ineos Grenadiers).

 Седмият етап ще бъде с дължина от 190 километра и близо 3200 метра положителна денивелация от Камарго до град Кистьерна, който за пръв път ще бъде финален за етап от “Вуелтата”.

 Класиране в етап 6:

1. Jay Vine (Aus) Alpecin-Deceuninck, in 4h38’00”

2. Remco Evenepoel (Bel) Quick-Step Alpha Vinyl

+15s

3. Enric Mas (Esp) Movistar

+16s

4. Juan Ayuso (Esp) UAE Team Emirates

+55s

5. Primož Roglič (Slo) Jumbo-Visma

+1’37”

6. Pavel Sivakov (Fra) Ineos Grenadiers

st

7. Tao Geoghegan Hart (Gbr) Ineos Grenadiers

st

8. Jai Hindley (Aus) Bora-Hansgrohe

st

9. Carlos Rodríguez (Esp) Ineos Grenadiers

st

10. Simon Yates (Gbr) BikeExchange-Jayco

st

 Генерално класиране след етап 6:

1. Remco Evenepoel (Bel) Quick-Step Alpha Vinyl

20h50’07”

2. Rudy Molard (Fra) Groupama-FDJ

+21s

3. Enric Mas (Esp) Movistar

+28s

4. Primož Roglič (Slo) Jumbo-Visma

+1’01”

5. Juan Ayuso (Esp) UAE Team Emirates

+1’12”

6. Pavel Sivakov (Fra) Ineos Grenadiers

+1’27”

7. Tao Geoghegan Hart (Gbr) Ineos Grenadiers

+1’27”

8. Carlos Rodríguez (Esp) Ineos Grenadiers

+1’34”

9. Simon Yates (Gbr) BikeExchange-Jayco

+1’52”

10. João Almeida (Por) UAE Team Emirates

+1’54”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.