Президентът на България и Христо Стоичков откриха Световните първенства по таекуондо в София

Изключително голяма чест оказа президентът на България Румен Радев, който откри двете световни първенства по таекуондо за кадети и юноши и девойки.

Надпреварите са под негов патронаж, а специален гост бе звездата на българския футбол Христо Стоичков. На официалната церемония присъства и президентът на световната федерация д-р Чонг Уон Чо.

„За мен е огромно удоволствие и чест да ви приветствам с откриването на световното юношеско първенство. Векове наред древните бойни спортове развиват съвършенство на физика и на характер. Възпитават дисциплина и отговорност, уважение не само към партньора, но и към противника. Днес таекуондо е един от най-популярните спортове, но не само това, той се утвърди като символ на мир и добросъседство. Искам да поздравя домакините, организаторите и множеството доброволци за това, че ни правите свидетели на това най-значимо спортно събитие за годината. Давате ни възможност да се насладим на невероятните умения на бъдещите световни и олимпийски шампиони в този невероятно атрактивен спорт. Искам да поздравя всички треньори и родители за вашата ангажираност, всеотдайност и енергия, с които мотивирате тези млади хора и им давате мотивация да се развиват като килни и уверени личности не само в спорта, но и в живота. А на вас скъпи състезатели пожелавам крепко здраве и още много спортни успехи. Бъдете пример за утвърждаването на принципите на честната игра на ценностите на физическото възпитание и спорта. Използвайте случая на това невероятно световно спортно събитие за да градите партньорство и приятелство за да имаме сигурен и мирен свят“, заяви Румен Радев.

„Скъпи атлети, треньори, но най-вече учители. Учители, защото това, което таекуондо прави не е просто спортисти, ние се опитваме да се превърнем във фабрика за личности – силни, смели, модел за подражание в обществото. Днес имам високата чест да представя пред вас патрона на двете световни първенства и на Генералната асамблея, човекът, който показа какво значи неговата дума, защото днес беше назначено новото служебно правителство и аз наистина, че той ще намери време за на. Дадената дума е повече от всичко, за хората, които знаят какво означава това. За другите това е без значение. За мен е чест да представя президента на България Румен Радев. От името на всички спортисти, най-вече на бойните изкуства и по специално на олимпийското таекуондо, мога да кажа само едно голямо благодаря за моралната подкрепа, който ни дава сили да работим дори в тези тежки времена. Благодаря ви много господин президент“, заяви президентът на Българската федерация по таекуондо Слави Бинев и допълни:

„За нас е огромна чест тук сред нас да е и нашия лидер – президентът на световното таекуондо д-р Чо. Искам да изкажа огромната си благодарност, че той се довери на малка България да организира за първи път две световни първенства и Генералната асамблея, най-високия форум на нашия спорт. Благодаря ви господни президент“, допълни Бинев и се обърна към легендата на българския и световния спорт – Христо Стоичков, който беше официален гост на церемонията по откриването.

„Искам да изкажа и огромната си благодарност за огромната подкрепа, която ние получаваме от един голям спортист. Не казвам само футболист, защото той е олицетворение на всички мечти на българските спортисти. С неговите успехи не само на стадиона, но и в живота, той е вдъхновение за всички млади хора. Аз казвам това не само като негов приятел, казвам го като българин. За мен е гордост, той да подкрепя българските спортисти, защото ние имаме огромна нужда от това. Много ти благодаря“, каза още на откриването президентът на БФТ Слави Бинев.

Демонстративният отбор на световната федерация заедно с 12 български участници, направи спираща дъха демонстрация. Зрителите в „Арена Армеец“ видяха майсторски изпълнения от световна класа.

Утре вечер 3 август жителите на Пловдив също ще могат да станат свидетели на тази демонстрация. От 20:00ч. в Античния театър ще бъде шоуто наречено таекуондо.

Над 2000 участници ще се включат в битките от днес до 7 август, а България ще бъде представена от 11 състезатели в различните категории.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.