Българският национален отбор по ръгби се изкачи в по-горна дивизия

Българският национален отбор по ръгби спечели с 54:13 срещу Турция пред близо 5000 зрители на Националния стадион „Васил Левски“. Така „лъвовете“ завършиха с пълен актив от 18 точки и догодина ще играят в конференция 1, а в следващите дни ще научат своите съперници за 2023 година.

На двубоя присъства и премиерът на България Кирил Петков, които излезе на терена и поздрави националите. Играчите пък му подариха официална ръгби топка. Отборът бе подкрепен и от заместник-министъра на младежта и спорта инж. Владимир Харизанов. 

С хеттрик за успеха се отличи Ивайло Иванов, по едно есе Борис Тодоров, Васил Борисов, Кристиян Павлов, Алекс Тенев и Димитър Георгиев.

Заместник-министър Харизанов и президентът на Българската федерация по ръгби Атанас Зафиров обсъдиха прогреса на Ръгби 15 у нас през последните години. Зафиров изказа своята благодарност за преференциалните условия, които са предложени на централата от ръководството на „Национална спортна база“ ЕАД, за да може среща по ръгби да се проведе отново на националния стадион за първи път от 17 години.

Владимир Харизанов поздрави президента на БФРъгби за добрата работа и от името на министъра на младежта и спорта Радостин Василев. Атанас Зафиров беше категоричен, че Министерството на младежта и спорта оказва огромна помощ за развитието на ръгбито в България чрез рекордното финансиране през 2022 година. Той заяви, че отпуснатите средства са три пъти повече в сравнение с миналата година.

„Сигурен съм, че ползотворното ни и конструктивно  сътрудничество с ММС, както и желанието на министър Василев и неговия екип да създадат прозрачен и законен процес във финансирането на федерациите ще се увенчае с успех“, каза Зафиров.

Той допълни, че е възхитен от липсата на необходимост от ръководствата на централите да търсят методи за лобиране, за да постигнат по-високо финансиране от министерството.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.