Австралия анулира визата на Новак Джокович за втори път

Визата на Новак Джокович за Австралия бе анулирана за втори път. Това заяви имиграционният министър на страната Алекс Хоук. Това поставя отново под сериозно съмнение участието му в първия турнир от Големия шлем за годината, тъй като решението на министъра означава, че Джокович трябва да бъде депортиран.

Сърбинът пристигна в Австралия на 6 януари. Той обяви, че не е ваксиниран, тъй като в средата на декември месец е дал положителна проба за коронавирус. Властите в страната и медиите по света обаче изразиха съмнения относно това твърдение, тъй като тенисистът не се бе карантинирал, посети серия от събития през втората половина на декември и пътува от Сърбия до Испания.

За първи път визата му беше отменена при пристигането си в Мелбърн миналата седмица, когато беше поставен под въпрос именно освобождаването му от ваксинация срещу COVID-19. Той обаче спечели съдебната жалба срещу отмяната, която му позволи да остане в страната. В последствие обаче Джокович призна, че е е нарушил карантината си в Сърбия и е подал грешна информация в декларацията си за получаване на виза.

Тогава австралийското правителство заяви, че ще продължи да разглежда начини дали той може да остане по преценка на министъра на имиграцията на страната Алекс Хоук.

„Днес упражних правомощията си съгласно раздел 133C(3) от Закона за миграцията да анулирам визата, притежавана от г-н Новак Джокович от съображения за здравето и доброто управление, на основание, че това е в името на обществения интерес“, обяви министърът на имиграцията Алекс Хоук каза в изявление.

„Решението е последвано от разпореждания на Федералния окръжен и семеен съд на 10 януари 2022 г., като отменя предишно решение за отмяна по съображения за процесуална справедливост. При вземането на това решение внимателно обмислих информацията, предоставена ми от Министерството на вътрешните работи, австралийските гранични сили и г-н Джокович. Правителството на Морисън е твърдо ангажирано със защитата на границите на Австралия, особено във връзка с пандемията от COVID-19″, се казва още в изявлението.

Джокович и адвокатите му обаче отново смятат да обжалват. По този начин единствената надежда на сърбина да защитава титлата си от първия турнир за годината от Големия шлем ще бъде със съдебно производство, в противен случай 34-годишният тенисист ще бъде депортиран от Австралия. Анулирането на визата на сърбина означава, че той може да има забрана да посещава страната в следващите три години, с изключение на определени обстоятелства. 

Решението идва, след като Джокович разбра името на съперника си за първия кръг в лицето на сънародника си Миомир Кецманович. 

Откритото първенство на Австралия стартира идния понеделник.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.