Откриват олимпиадата в Париж с лодки по река Сена

insport olympic

Откриването на олимпиадата в Париж през 2024 г. ще е уникално и грандиозно шоу, разкри шефът на организационния комитет Тони Естанге, който е трикратен олимпийски шампион в кануто. Той издаде, че за разлика от предишни игри този път церемонията ще започне не със спектакъл, а с парада на спортистите по река Сена.

Те ще бъдат качени в 160 лодки и ще пропътуват 6-километровото трасе от моста Аустерлиц до Понт д’Иена в района на Айфеловата кула, след което ще се отправят към площад Трокадеро, където ще се проведе спектакълът и церемонията по запалването на олимпийския огън.

За пръв път над 600 000 зрители ще имат възможността безплатно да се насладят на част от церемонията, като билети ще се продават само за шоуто на площада. Хората обаче ще могат да видят парада на спортистите по реката и ще бъдат изненадани от холограми по водата, танцьори по покривите на близките сгради и въздушни шоута без пари. По маршрута ще бъдат монтирани и около 80 гигантски екрана.

„Игрите са уникално преживяване, което се случва веднъж в живота. Искаме хората да го усетят. Лодките ще преминат покрай емблематични забележителности на Париж – Нотр Дам, музеите Орсе и Лувър, Пон Ньоф (най-старият в Париж мост), Понт Александър III, Гран Пале и Айфеловата кула“, каза Естанге пред Ройтерс и добави:

Работихме по този проект през последните 12 месеца. Това е резултат от колективните ни усилия с МОК (Международния олимпийски комитет) и всички власти. Трябва да е грандиозно събитие“. Проектът беше одобрен от МОК миналия месец, като неговият президент Томас Бах каза, че всички изисквания за сигурност ще бъдат изпълнени.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.