Красимир Инински: Боксът изпраща много успешна година

Стойка Кръстева Снимка: Ройтерс

Президентът на Българската федерация по бокс Красимир Инински определи като успешна завършващата 2021 година за родната боксова школа.

В интервю за сайта на федерацията Инински коментира олимпийското злато на Стойка Кръстева, представянето на родните боксьори на Световното първенство в Белград, както и успехите при подрастващите.

„Годината при всички положения е успешна. Имаме позитивни резултати и медали не само на Олимпийските игри в Токио, но и на първенствата при подрастващите – европейски и световни отличия. Единственото, което може да се каже, че не успяхме да вземем, бе медал от Световното първенство при мъжете. Но там имаше и субективни причини за развоя на турнира, визирам измисленият нокдаун на Хавиер Ибаниес на 1/4-финалите, който го остави без отличие, а той го заслужаваше. Не искам да звучи като оправдание, но такава бе реалността. Олимпийската титла на Стойка бе безспорният връх на годината. Но много хубаво в случая е, че има приемственост, защото от всяка възрастова група имаме отличия от големите турнири, така че работим както за настоящето и резултатите днес, така и с поглед към бъдещето. Както винаги сме го правили. С краткосрочните цели постигаме дългосрочните“, заяви Инински.

По негови думи олимпийската титла за Стойка Кръстева е била плод на нейния дългогодишен труд на ринга и правилната работа на федерацията.

„Така е. Радвам се, че дългогодишната работа се изплати и Стойка наистина спечели злато, каквото заслужаваше. Успяхме да изградим силен екип около нея, благодарение на което тя разгърна огромния си потенциал и толкова безапелационно спечели този златен медал. Тя е доказателство, че начинът, по който работим е правилен. Със сигурност тя ще мотивира младото поколение треньори и занимаващи се с бокс. да продължат по този път и всички заедно ще гледаме в една посока. Екипна работа, лишения и труд. Това е истината, няма лесен път за такъв успех. Много съм доволен от развоя на целия турнир в Токио. Но пак повтарям – доволен съм и от успехите на младежите и девойките, защото те са знак, че следващото поколение е с голям потенциал. Наша задача е да съумеем да съхраним и запазим тези деца, за да продължат да се занимават с любимия си спорт. И да им помогнем да реализират потенциала си“, сподели президентът на БФ Бокс.

Красимир Инински също така изрази своята подкрепа за Стойка Кръстева в анкетата за „Спортист за годината.

„Стойка заслужава абсолютно, с дългогодишната си кариера, която бе белязана и с този огромен успех в Токио. Това ще бъде прекрасен завършек на кариерата й, както и страхотно признание на спортните журналисти и българския народ към нейните усилия. Вярвам, че тя заслужава това отличие, което ще бъде и още една оценка на екипната работа, която съпътства този успех“, сподели той.

Президентът на федерацията коментира и представянето на Световното първенство в Белград, където натурализираният кубинец Хавиер Ибаниес бе ощетен в срещата си от 1/4-финалите.

„Не може да говорим за оправдание в случая. Наистина беше много неприятно като развой на турнира, защото това бе медал за България. Спечелен от него, но връчен на друг. Разочарованието бе голямо, защото това отличие щеше да е още едно доказателство за добрата работа, която вършим. Вярвам, че с труд и постоянство ще си върнем каквото ни взеха“, заяви Инински.

Красимир Инински говори още, че на лице са предпоставките и за успешна 2022 година и при мъжете, и при жените.

„Предпоставките за успехи са налични, въпрос на работа и отдаденост. Само така може да постигнем резултати. Имаме потенциал, както при мъжете, така и при жените. Да не забравяме, че Станимира Петрова си е поставила и тя сериозна цел, която сме оптимисти, че ще реализира“, коментира Инински, който вече 10 години е начело на българския бокс.

Накрая президентът на БФ Бокс говори за адаптацията на младежите при мъжете и сподели колко труден ще бъде предстоящият олимпийски цикъл.

„Те (Младежите) тренират с мъжете вече от доста време и се справят наистина добре, адаптират се бързо. Радващото е, че към момента са показали, че са хубави момчета, имат желание да тренират и да се развиват, което няма как да не ни радва. Нас работата не ни плаши. Единствено влияние може да окаже епидемиологичната обстановка, по-трудното придвижване на хора и организирането на лагери, съвместни тренировки. Това може да усложни процеса. Останалото го правим с удоволствие. Ние сме се събрали все хора, които обичаме бокса и правим всичко това с любов. Оптимист съм и винаги искам най-доброто за боксьорите, треньорите и хората около нас“, завърши Красимир Инински.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.