Запалиха олимпийския огън за игрите в Пекин догодина

insport olympic

Огънят за зимните олимпийски игри през 2022 година в Пекин беше запален днес в зревна Олимпия. Церемонията се проведе в присъствието на президента на Гърция Катерина Сакеларопулу, на президента на Международния олимпийски комитет (МОК) Томас Бах, на ръководителя на Националния олимпийски комитет (НОК) на Гърция Спирос Капралос и други официални лица.

Зрителите не бяха допуснати да присъстват заради ограничения по време на пандемията на коронавирус.

Огънят беше запален посредством специално параболично огледало, което „улови“ слънчевите лъчи, от върховната жрица – актрисата Ксанти Георгиу, на олтара на древногръцкия храм Хера. След това се проведе театрално представление с група жрици, извършващи церемония, основана на древни традиции с въвеждане на съвременни елементи.

Церемонията се проведе на стадиона, който в древността е бил домакин на много спортни състезания от древните олимпийски игри. Четирима тибетски активисти нахлуха на стадиона, но бяха изведени от полицията.

Олимпийският огън беше предаден на първия факлоносец на стадиона на древното светилище. Това е състезателят по ски алпийски дисциплини Йоанис Антониу, който преди това участва в щафетата с факела за Игрите в Сочи 2014 и също така носи гръцкото знаме при закриването на олимпиадата в Пьончан 2018.

Този път традиционната щафета на олимпийски факел в Гърция беше отменена заради пандемията. Огънят в понеделник ще се пренесе само от древния стадион до близкия паметник на основателя на съвременните олимпийски игри – френския барон Пиер дьо Кубертен, след което ще бъде транспортиран до атинския Акропол, където ще остане през нощта.

Във вторник огънят ще бъде предаден на китайската делегация на официална церемония на историческия стадион „Панатинайкос“ в Атина. Церемонията там, както и в древна Олимпия, ще се проведе без присъствието на зрители. От Националния олимпийски комитет (НОК) на Гърция обяви, че само 200 акредитирани лица ще бъдат на събитието, сред тях ще има и официални делегации от двете страни.

Огънят ще бъде донесен на стадион „Панатинайкос“ от скиорката Параскеви Ладопулу, която ще участва на зимните олимпийски игри в Пекин догодина.

Игрите на 24-ата зимна олимпиада ще се проведат в Пекин от 4 до 20 февруари 2022 година, а параолимпийските игри са от 4 до 13 март.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.