България в топ 3 на Световното по силов трибой

Четирима българи представиха България на Световното първенство по класически силов трибой (без екипировка), което се проведе от 23 септември до 3 октомври в Халмстад, Швеция.

Състезанието се организира и провежда ежегодно от International Powerlifting Federation (IPF) – едно от най-престижните състезания, известно със стриктните си правила и висок стандарт. На него се събират състезатели от цял свят за да премерят сили в три основни движения – клек, вдигане от лег и мъртва тяга. Награждават се както отделните движения, така и сборът от тях.

Първият наш състезател – Ясен Георгиев от гр.Хасково се състезава в категория до 105кг. за младежи до 23г., където той успя да направи клек с 270кг, успя да избута 190кг от лежанка и да издърпа 280кг мъртва тяга. Общият трибой от 740кг, макар и много добър, му донесе 6-то място от общо 12 участници.

Второто българско участие – Иван Георгиев, също от гр.Хасково, взе участие в тежка категория до 120кг. за юноши до 18г. Въпреки крехката си възраст, 113-килограмовият 16-годишен българин клекна с 200кг поради контузия, след което направи 3 поредни световни рекорда в движението вдигане от лег със следните опити – 190кг, 202.5кг и 207.5кг. След този колосален успех, той завърши участието си с мъртва тяга от 290кг, което го класира на 2-ро място в общото класиране с трибой от 697.5кг.

В отворената категория до 93кг при мъжете – често смятана за една от най-трудните за покоряване участваха Емил Кръстев и Теодор Радев.

Рамо до рамо двамата дадоха всичко от себе си. Пръв излезе Теодор и записа клек от 270кг. За жалост, това му беше единствения успешен опит в движението. Емил направи три успешни опита, като най-тежкият от тях беше на исполинските 300кг (2-ро място на движението). В движението вдигане от лег, Радев отново направи един успешен опит със 195кг. Емо повтори успеха си и на лежанката, където избута 220кг, като само един състезател вдигна повече от него.

На тягата Теодор дръпна 305кг, но в негов стил вторият му беше неуспешен. Той обаче се върна за трети опит с 325кг и като по чудо ги вдигна и зае 4-та позиция на тягата и крайното класиране с трибой от 790кг. Емил Кръстев също отвори с 305кг, направи успешно издърпване на 317.5кг и за последния си опит поиска 337.5кг, за да направи опит да се класира на второ място в общото класиране. За съжаление те бяха непосилни в този ден, но все пак успя да стъпи на подиума с тотал от 837.5кг и 3-то място от общо 20 състезателя, като това за него е дебют при мъжете и на световния подиум.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.