„Златна България“ за половин век на Иван Иванов

Старши треньорът на националния отбор по вдигане на тежести Иван Иванов получи награда от пресклуб „България“ по повод 50-годишния му юбилей. Олимпийският шампион от Барселона, 4-кратен световен и 5 пъти европейски шампион бе почетен с наградата „Златна България“. Заедно с него бяха състезателите от Токио Божидар Андреев (73 кг) и Христо Христов (109 кг).

„Бях крайно демотивиран да продължа след Токио, но благодарение на моите треньори сега ще се върна и ще бъда по-силен“, разкри Христо Христо за преживяното след скандалното отнемане на бронзовия му олимпийски медал.

Европейският вицешампион за мъже в Москва тази година и световен първенец при 20-годишните в Ташкент се подготвя за участие на Световното първенство за мъже през декември. Мотивиран е да се качи на почетната стълбичка, но е категоричен, че такъв успех не може да бъде своеобразен реванш.

„Реваншът е само на Олимпийските игри“, отсече талантливият варненец след церемонията в пресклуб „България“.

Божидар Андреев съобщи, че възстановяването му върви по план и тренира с натоварвания.

Щангистът вдигаше в Токио с тежка контузия на рамото, но въпреки това успя да се класира на 5-о място. Ще участва на Световното първенство за мъже през декември в Ташкент от 7 до 17 декември, но не си е поставил конкретна цел.

„За мен е важно да се подготвя и да се справя добре“, каза бившият европейски шампион до 23 г. и шампион на Младежките олимпийски игри.

Старши треньорът Иван Иванов също няма да иска от състезателите на всяка цена да спечелят медали. Това състезание не е приоритетно, то не е олимпийска квалификация за Париж 2024, каза селекционерът. След Световното първенство в края на годината ще има конгрес на Международната федерация и ще се вземат важните решения. Ще бъдат определени кои състезания ще са олимпийска квалификация.

Очакват се промени в регламента, може би ще се променят и тегловите категории, защото във френската столица ще има 5 категории при мъжете и 5 при жените, сподели Иванов. На форума в столицата на Узбекистан ще стане ясно и какъв ще е максималният брой олимпийски квоти за една държава.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.