Филипо Гана защити световната си титла в колоезденето

Филипо Гана

Филипо Гана спечели втора поредна световна титла в бягането по часовник. Италианският колоездач отново беше над всички по 43,5-километровото трасе по шосетата на Фландрия (Белгия). Домакините успяха да качат двама състезатели на подиума, Ваут Ван Аерт остана втори, а Ремко Евенепул  – трети.

През цялото време Гана си оспорваше златния медал заедно с представителя на домакините – Ван Аерт. Белгиецът беше този, който премина най-бързо през първата междинна контрола, а след това и през втората на едва 0,84сек пред Гана. Но на финала Гана беше този, който записа най-бързото време, което беше 47’48” и над 54км/ч средна скорост. Ван Аерт финишира на 5,37сек изоставане с резултат от 47’53” и също скорост над 54км/ч. Интересното е, че това е най-високата средна скорост за всички времена на часовник на световно първенство.

Така, Филипо Гана и Ваут Ван Аерт повториха класиранията си от миналогодишния часовник на световното първенство, но този път с доста по-малка разлика, на доста по-дълго трасе.

Ремко Евенепул беше този, който се задържа най-дълго време на лидерския стол, но в крайна сметка беше победен от Ван Аерт и Гана и остана трети. Ремко беше с 43 секунди по-бавен от победителя с време от 48’31”, което му отреди бронзов медал. Това е втори медал от световно първенство за Евенпул, след среброто му на часовника през 2019-та.

Каспер Асгрен (Дания) също направи силно представяне и финишира четвърти с резултат само 2 секунди по-бавен от този на Евенепул. Това е надграждане спрямо класирането му през миналата година, когато датчанинът финишира на шеста позиция.

Европейският шампион през тази и миналата година – Щефан Кюнг (Швейцария) остана пети днес. С изоставане на 1’06” зад шампиона, Кюнг не успя да повтори успеха си от миналата година, когато завоюва бронзов медал.

4-кратният световен шампион в тази дисциплина – Тони Мартин (Германия), днес обясни, че това беше последния му индивидуален старт в кариерата. Легендарният 36-годишен германец финишира 6-ти, като за последно показа своята много висока класа.

Спас Гюров (България) за трета поредна година беше част от световното първенство и по-специално бягането по часовник. Българинът финишира с време от точно 57 минути и средна скорост над 45км/ч.

Топ 10 на световното първенство (часовник):

  1. Filippo Ganna (Italy), in 47’48”
  2. Wout van Aert (Belgium), at 5s
  3. Remco Evenepoel (Belgium), at 43s
  4. Kasper Asgreen (Denmark), at 45s
  5. Stefan Küng (Switzerland), at 1-06
  6. Tony Martin (Germany), at 1-18
  7. Stefan Bissegger (Switzerland), at 1-26
  8. Ethan Hayter (GBr), at 1-27
  9. Edoardo Affini (Italy), at 1-49
  10. Tadej Pogačar (Slovenia), at 1-53

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.