Хванаха български щангист с допинг за втори път

Юндер Бейтула

Международната федерация по вдигане на тежести съобщава днес, че след извършен на 1 юли 2021 г. в България извън състезателен внезапен допинг тест в пробата на щангиста Юндер Бейтула са открити забранени хормони на човешкия растеж.

Спортистът е уведомен за случая и за временното спиране на състезателните му права, въз основа и на инцидента, при който той не е бил открит за допинг проверка на 29 декември 2020 г.

Бейтула има право да поиска анализ на проба Б и ако не приеме последствията, предвидени от Международната федерация по вдигане на тежести, ще може да поиска изслушване, информират от Българската федерация по вдигане на тежести.

Юндер вече бе наказан веднъж за наличието на забранени стероиди в негова проба и изтърпя две годишно наказание от 2013 до 2015 г.

„Бейтула бе освободен от лагера на националния отбор на България на 2 юни т.г., а от 11 юни е със спрени права заради това, че не е бил открит за допинг тест, съобразно правилата на Международната федерация. В настоящия случай отговорност за евентуална употреба на забранени вещества носи лично състезателят. БФВТ продължава политиката си на нулева толерантност към употребата на допинг и ще се съобрази с решението на проверяващите и на Международната федерация“, заяви старши треньорът на националните отбори Иван Иванов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.