Боряна Калейн изравни Мария Петрова с второто най-добро класиране на олимпиада

Боряна Калейн завърши на пето място в индивидуалния многобой по художествена гимнастика в Токио.

Така тя изравни второто най-добро постижение на българска състезателка на Олимпиада отпреди 25 година, когато легендарната Мария Петрова завърши пета в Атланта 1996.

„Това ще ми подейства като стимул да го подобря. Надявам се да сме живи и здрави, да не губя увереността в себе си, а пък за Париж – ще видим“, коментира Калейн, визирайки следващата Олимпиада във френската столица след три години.

„На мен самата ми е много трудно да намеря думи, с които да опиша емоциите си. Просто съм изключително щастлива, че стигнах дотук, че успях да издържа тази една бонус година, въпреки всички трудности. Последните два месеца за мен бяха ужасно трудни психически. Затова съм щастлива, че се класирах за днешния ден и това, че успях да си изиграя съчетанията. Даже не ме яд за грешката на топка, защото се хвърлих и дадох всичко от себе си. каза през сълзи Калейн.

Основното, което научих в последните месеци, е, че трябва да си вярвам, защото ако си вярвам мога, да постигна всичко“, каза още Боряна.

„Страшно съм изморена сега и нямам търпение да си почина. Засега имам желание да продължа. Най-тежкият ми период беше през миналата година, когато започна карантината. Два месеца след това имаше период, в който исках да се откажа. Бях категорична, че не искам да тренирам, не искам да си го причинявам. В крайна сметка благодаря на моите треньори, че бяха до мен и в тези ужасно трудни условия успях да направя това“, допълни тя.

„Заради цялото напрежение, отговорността, която носим, в един момент се чувствах зле, защото мислех, че ако не донеса медал, ще съм провал. Като всяка друго състезание ме прави по-силна и ме изгражда като човек. Дай Боже, да успея да издържа до Париж“, каза още Калейн.

Единствената българка с олимпийски медал е Адриана Дунавска – сребро в Сеул през 1988 г., когато художествената гимнастика дебютира на Олимпийски игри. През 1992 г. в Барселона и през 1996 г. в Атланда, Мария Петрова заема пето място в многобоя.

До 1988 г. този спорт не е олимпийски, което не позволява на мнозинството златни момичета в България да имат възможност да се състезават за олимпийски титли.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.