Легендата Пенка Стоянова е приета посмъртно в Залата на славата

Пенка Стоянова става втората българка в Залата на Славата на ФИБА. Легендата на пловдивския Марица ще бъде приета посмъртно официално сред най-големите легенди и светила на баскетболната игра в историята на онлайн церемония на 18 юни.

Преди това единствено Ваня Войнова от жените баскетболистки в България е получавала подобна чест, като тя бе приета в Пантеона на баскетбола посмъртно през 2007 г. Преди две години в Китай в Залата на славата на ФИБА бе приет и Атанас Голомеев. България има представители и сред легендите в съдийството в Залата на Славата в лицето на Артеник Арабаджиан и Валентин Лазаров.

Новината за огромната чест към Пенка Стоянова първа научи дъщерята на легендата Теодора Бонева.

„За нас е огромна чест да ви информираме, че Вашата майка г-жа Пенка Стоянова бе избрана посмъртно за член на Клас 2021 на Залата на славата на ФИБА като играч.

Залата на славата е олтар, посветен на удивителните личности, които положиха основите на глобалния баскетбол от създаването му до славата му в днешни дни. Залата се опитва да е уникална международна институция, която промотира и припомня за успехите на баскетбола по цял свят и приема велики мъже и жени от всички епохи, които са били проактивни и забележителни по пътя за развитието на нашия спорт.

Впечатляващите индивидуални постижения на г-жа Стоянова като играч на женския национален отбор на България, спечелил сребърен и бронзов медал на Олимпийски игри, сребърен медал на ЕвроБаскет, а също и безброй клубни успехи подпомагат изключително много развитието и популяризирането на играта във Вашата страна и целия свят“, пише в писмото от ФИБА.

В Клас 2021 Пенка Стоянова се нареди до гръцката легенда Панайотис Янакис, германеца Детлеф Щремпф, руснака Сергей Тарканов, треньорските легенди Чък Дейли и Еторе Месина и др.

В Клас 2020 на Залата на славата личат имената на канадеца Стив Неш, сръбското светило в треньорството Светислав Пешич, който бе и консултант на мъжкия ни национален отбор, украинецът Александър Волков. В клас 2020 са и литовската легенда Модестас Паулаускас, световният шампион и финалист на олимпийски игри Юре Здовц от Словения, Миечеслав Лопатка от Полша, Агнес Немет от Унгария, корейката Пар Шин-я. Почетени ще са и треньорката от САЩ Тара ВанДервеер и аржентинецът Рубен Маняно. Така за първи път в Залата на славата влизат играчи от Канада, Унгария, Япония, Корея и Украйна.

Миналата година заради пандемията с Ковид-19, имената на новоприетите не бяха обявени. Тази година на специално онлайн събитие ФИБА ще почете приетите в двата класа – за 2020 и 2021 г.

Коя е Пенка Стоянова

Родена е в Карлово на 21 януари 1950 г. На 16 г. влиза в националния девически отбор, а още на следващата година вече е и при жените. Стоянова е титулярен център в националния ни отбор над 15 години, като има 580 мача. С него тя печели бронзов (Монреал`76) и сребърен (Москва`80) олимпийски медали.

Незабравимият №15 участва на 8 европейски първенства като има сребърен (1972) и бронзов (1976) медал от тях. Три пъти (1972, 1976, 1981) е избрана в Сборния отбор на Европа, като веднъж е и негов капитан.

В България има три държавни титли с любимия си „Марица“ (Пд) – 1971, 1973, 1974 г.

Пенка Стоянова е първата българска баскетболистка, която играе професионален баскетбол в чужбина – от 1981 до 1983 г. е в италианския „Рома“. Включвана е в символичните петорки на Европа от италианския спортен ежедневник „Кориере дело спорт“.

Тя е двукратен спортист на годината на Пловдив, обявена е за почетен гражданин на родния Карлово и на Пловдив. На 16 август 2019 г. Пенка Стоянова почина след усложнения от рак.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.