Кметът на Пазарджик: Купата е за един, уважението – за всички!

Кметът на Пазарджик Тодор Попов и председателят на Национална волейболна лига Атанас Гаров представиха официално предстоящото домакинство на града на финалите за Купа България по волейбол на 18 и 19 март.

„Пазарджик ще приеме историческо събитие – ще е домакин и на финалите при мъжете, и на финала при жените. Битките за трофеите да се проведат в един и същи ден и на едно и също място – това се случва за първи път“, заяви Атанас Гаров. „Радостни сме, че община Пазарджик показа голям интерес и ни подкрепи в тази инициатива. Проправи пътя и съм уверен, че ще покаже как могат да се случват хубави и атрактивни събития в град Пазарджик и как трябва да се организират събития, за да се превърнат в празник на волейбола.

Щастливи сме, че „Хебър“ се завърна на картата на волейболния елит при мъжете, но още по-радостно за вас от Национална волейболна лига е, че виждаме, че се инвестира много в детско-юношеския волейбол. Това е радостно не само за бъдещето на волейбола в Пазарджик, но и в България“, добави председателят на Национална волейболна лига.

„За нас е предизвикателство и истинско удоволствие да сме домакини отново на Купа България. Този път удоволствието е двойно, защото ще бъдем домакини и на женския финал. Благодарим за доверието на Национална волейболна лига и Българска федерация по волейбол. Ние сме град с традиции и хора със самочувствие от последните години и ще направим необходимото финалите на Купа България да са незабравим турнир – и като организация, и като гостоприемство, и като визия, шоу и ефекти. Искам да направим събитие като в страните с много развит волейбол. Това дава самочувствие и на състезателите, и на всички. Може да бъдете убедени, че турнирът в Пазарджик ще бъде на нивото, на което заслужаваме всички“, каза Тодор Попов.

„Поздравявам Национална волейболна лига, че тази година подходи иновативно – обявява желание за партньорство и който град или клуб има същото желание, го заявява. Ако има повече от един, има конкуренция и по-добри възможности. А който предложи най-добрите условия, печели домакинството. Така се прави по света. Тази година Пазарджик беше единственият град, който прояви интерес и отговори на високите изисквания на лигата – те трябва да бъдат такива, за да се превърне събитието в напълно удовлетворяващо за състезатели, зрители и нас, хората, които обичаме волейболът“, продължи кметът.

„Прави ми впечатление, че във финалната четворка при мъжете тази година има само провинциални отбори. Това от една страна не е добре за столицата, но пък говори красноречиво, че волейболът намира подобаващо място във все повече български градове. Волейболът не просто е най-успешният ни колективен спорт и един от най-популярните спортове, но все повече се превръща и в модел за подражание, че ние може да бъдем добри и в колективните спортове. Благодаря на всички колеги, които са помагали, помагат и ще продължат да помагат за развитието на волейбола – както в Бургас, така и в Монтана, и в Добрич. Това са отбори, които ние уважаваме. И „Нефтохимик“, и „Добруджа“ са били шампиони на България и ние ще се стремим да преследваме техния светъл пример.

Понякога хората остават с грешни впечатления, виждайки, че има закачки между отборите. Аз обичам да се шегувам много, но сега искам съвсем сериозно да ви кажа няколко неща. Първо – всички ние в Пазарджик безкрайно много ценим и уважаваме хората, които се занимават с волейбол. Това, че понякога си имаме предизвикателства и закачки със собствениците или ръководителите на всички водещи отбори, всъщност е въпрос на страстта от спорта и на манталитет. И го знаят и всички те, защото също са достатъчно интелигентни хора. И с Владо Николов от „Левски“, и с Огнян Томов от „Нефтохимик“, и с колегите от Добрич, и с моя колега от Монтана Златко Живков, и с ЦСКА, които заслужават огромно уважение, тъй като от нищото се опитват да правят нещо… Ние уважаваме и ценим всички хора, които се занимават с волейбол. Ние в Пазарджик не се считаме за по-различни, защото всички полагат усилия с оглед на възможностите си. Не всички, за съжаление, разполагат с ресурса, който заслужават. Не всички разполагат с хората, които да имат отношение. Но това не означава, че те не заслужават уважение. Напротив. Защото в дни, в години като тези, малко са тези които издържат волейболни клубове и се опитват да правят неща, способстващи ние да се развиваме като държава, обръщаща внимание на своята традиция. Защото във волейбола България е сред малкото държави в света, чиито хора са ценени високо.

И ние трябва да работим, за да поддържаме това реноме и да правим така, че нашите изключително талантливи волейболисти да не отиват задължително да играят в чужбина, а да остават да играят в България и да си развиваме нашите собствени клубове. Колкото по-голяма е конкуренцията между клубовете, толкова по-добре за българския волейбол,защото ще има класни състезатели, дербита, емоция, предизвикателства… И ще имаме добър национален отбор, с който да продължаваме да се гордеем, както и досега. И тези сигнали, които се получават от децата ни, говорят за едно – където е текло, пак ще тече.

След една седмица няма да правим война, а ще правим забавление и шоу. И който е най-добрият по време на това шоу, ще победи. Ние силно се надяваме при мъжете този отбор да бъде „Хебър“. Купата е за един, но уважението е за всички“, заяви Тодор Попов.

„Още нещо важно – за нас в Пазарджик волейболът не е нито каприз на кмета, нито желание за правене на добро впечатление. Волейболът е кауза. Волейболът е инструмент, чрез който ние да покажем на хората, че можем да бъдем успешни като местна общност. Да бъдем добър пример как трябва да се развиваме. Отборът да бъде и източник на самочувствие за хората в града. И не на последно място – да развиваме и детско-юношеската школа, защото това е нашият голям ангажимент. Спортът в Пазарджик е приоритет и ще продължи да бъде такъв, защото той е удоволствие, наслада и здраве“, каза още кметът.

„Говорейки за волейбол, „Хебър“ има дългогодишна славна история, започваща през далечната 1926 г. Школата е дала много национални състезатели на България през годините. Като потвърждение на моите думи е и пример от миналата седмица – последната квалификация за европейско първенство за юноши до 17 г., която България спечели и се класира на финалите, с участието на трима състезатели от школата на „Хебър“ (Пазарджик). В модерната история трябва да се отчете начинът на управление на волейболен клуб „Хебър“ – не само в спортен план, но и по отношение на маркетинг, креативност и активно присъствие в социалните медии. Но всичко това е немислимо без желанието, волята и активната подкрепа на кмета на Пазарджик господин Тодор Попов“, заяви изпълнителният директор на Национална волейболна лига Станислав Николов.

„За предстоящите финали съжалявам само за едно нещо – намирайки се във време на пандемия, няма да имаме възможността да се насладим на емоциите заедно с публиката на живо. Емоции, каквито изживяхме заедно през 2019 г. Като пример мога да дам финалният мач за Купата тогава. Началото му беше в 18 часа, а в 15 часа имаше 500 души през залата, които очакваха да влязат. Но пък всички фенове на волейбола ще имат възможността да наблюдават мачовете на 18 и 19 март пряко по Diema Sport 2“, добави Станислав Николов.

„В годините доста често сме споделяли колко облагодетелствани сме ние като клуб да имаме такава подкрепа в лицето на кмета и общината. Тук е важно вече да добавим, че Националната волейболна лига също вече може да се гордее с такова партньорство. Добре знаете колко е трудно да се развива проект без подкрепа. В лицето на Пазарджик винаги може да срещнете приятел, партньор и екип, които могат да съдействат да се организират свежи и различни неща. Събития, които да вдигат организационното ниво на волейбола до такава степен, че да застигне и игровото, което сме изградили всички в България. Много се радвам, че турнирът тази година ще бъде в Пазарджик“, заяви председателят на ВК „Хебър“ Александър Иванов.

„Тази година няма да може да се възползваме от фактора домакинско предимство, тъй като няма да го има нашият допълнителен играч, нашата публика. Затова всички наши усилия ще бъдат насочени към изграждането на шоу, което феновете да могат да видят по телевизията. Благодаря на лигата за добрата работа и комуникация. За мен е удоволствие да се работи с новото ръководство, защото виждаме ясно разликата“, продължи Александър Иванов. Той не скри и амбициите си трофеят при мъжете да остане в Пазарджик след двата поредни триумфа в турнира: „Надявам се тази година да се поздравим отново с успех – три за късмет.“

Програма на финалите в спортна зала „Васил Левски“ в Пазарджик:

18 март

17,00 часа „Добруджа“ – „Монтана“

19,30 часа „Хебър“ – „Нефтохимик“

19 март

17,00 часа – Финал Купа България жени

19,30 часа – Финал Купа България мъже

*Всички срещи от финалите в Пазарджик ще се излъчват директно по Diema Sport 2

**Полуфиналите за Купа България за жени „Марица“ – „Берое“ и „Варна ДКС“ – ЦСКА ще се изиграят на 16 март.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.