Тадей Погачар спечели обиколката на ОАЕ

Tadej Pogačar
Tadej Pogačar

Третото издание на колоездачната обиколка на Обединените арабски емирства се проведе от 21 до 27 февруари.

Това е първата едноседмична обиколка за новата година, която събра доста звезди на колоезденето, като част от тях бяха Крис Фрум, който на това състезание направи дебют за новия си отбор Israel Startup Nation, Тадей Погачар, действащият шампион от Тур Дьо Франс, също бе тук с нагласата за победа в домашното състезание на неговия отбор UAE.

Друг фаворит за победата бе Адам Йейтс, който дебютира за отбора на INEOS, останалите претенденти за победата бяха Алехандро Валверде, Винченцо Нибали, Жоао Алмейда, Емануел Бухман, Себ Къс, Дамяно Карузо, Алексей Люценко и Серхио Игрита бяха имената изпъкващи за генерална победа .

Етап 1: Първият етап бе равнинен с дължина 176км и бе съпътстван от силен страничен вятър, което доведе до разкъсване на групата. И двата междинни спринта през деня бяха спечелени от Жоао Алмейда (Quick Step), което щеше да му донесе 8 в битката за спринрьоската фланелка. Етапът бе спечелен от Матю Ван Дер Пуул (Alpecin – Fenix) пред младият Давид Декер (Jumbo Visma), а трети остана опитният Михаел Морков oт отбора на Quick Step. Така Матю Ван Дер Пуул облече червената фланелка, която се носи от лидера в класирането.

Етап 2: Вторият етап бе бягане по часовник с дължина от 13км. За нещастие лидерът в състезанието Матю Ван Дер Пуул излезе с положителен тест за Covid-19 и това означаваше край на напреварата за него и отбора му Alpecin – Fenix. Логично световният шампион в бягането по часовник Филипо Гана успя да спечели, като това бе осми пореден часовник, който той печели. С впечатляваща средна скорост от 56км/ч Гана не остави шанс на конкурентите си. Втори на 14 секунди зад него остана швейцарецът Стефан Бизегер, трети бе Микел Бйерг. Погачар остана 4-ти, но излезе първи в генералното класиране с 5сек. пред Жоао Алмейда и 18сек. пред Матиа Катанео. Основният конкурент на Погачар за победата, а именно Адам Йейтс се намираше на 5-то място с 39сек. пасив от Тадей Погачар.

Етап 3: Това бе кралският етап на тазгодишното издание на Обиколката на Емирствата. С дължина от 166км и финал на височината Джебел Хафийт. Тони Галопен и Томас Де Гент се откъснаха рано от основната група и бяха начело до последните 10км от етапа, когато бяхя застигнати при започване на изкачването. Себ Къс, Адам Йейтс и Тадей Погачар успяха да се откъснат от останалите 5км преди финала, но само километър след това при атака на Йейтс, Себ Къс не успя да се задържи и така Йейтс и Погачар се отксъснаха сами напред. Йейтс бе този, който задаваше темпото, Погачар седеше плътно зад него и 300метра преди финала го атакува, което му донесе и победата. Така Тадей Погачар за втора поредна година спечели кралския етап в обиколката на Емирствата. След първите три етапа, Погачар бе лидер с 43сек. пред Адам Йейтс, трети на 1’03” бе Жоао Алмейда, а топ 5 допълваха Крис Харпър и Нейлсън Поелс съответно на 1’43” и 1’45” зад Погачар.

Етап 4: След драмата от предният ден, днес етапът щеше да бъде за спринтьорите. Дълъг 204км, равнинен етап. Темпото бе бавно и нямаше големи отксъвания, 32км преди финала, вече цялата група бе заедно и отборите постепенно започваха да заемат по-челни позиции, за да могат да изведат своите спринтьори за финала. Паскал Акерман бе първият, който направи атака, но тя се оказа твърде ранна и той бе задминат. Сам Бенет излезе начело, като успя да затвори идващият зад него Дейвид Декер. Така Сам Бенет успя да спечели етапа, пред младият талант на Jumbo Visma – Дейвид Декер, за когото това беше втори етап в обиколката, в който остава на косъм от победата . Челната тройка допълни Кейлъб Илън от Lotto Soudal. В битката за генералнто класиране нямаше размествания, като в топ 5 продължаваха да бъдат Тадей Погачар, Адам Йейтс, Жоао Алмейда, Крис Харпър и Нейлсън Поелс. Етап 5: Това бе и последният етап с финал на изкачване на тазгодишната обиколка на Емирствата. Дължината на етапа бе 170км, като имаше и два междинни спринта. Матияс Франк бе първият откъснал се от групата, но не след дълго към него се присъединиха още петима колоездача, като най-изявените бяха Томас Де Гент и Алексей Люценко . В основната група, състезателите на INEOS бяха тези, които задаваха темпото и постепенно скъсяваха разликата с бегълците. С навлизане в последната височина, основата група започна един по един да прибира бегълците, като само Алексей Люценко от Astana успяваше да поддържа някакъв аванс, макар и той да намаляваше. В групата, няколко състезателя се опитваха да се откъснат напред, сред които бяха и Винченцо Нибали и Жоао Алмейда, но никой от тях не успя да направи успешна атака, но пък стопяваха главоломно аванса на Люценко. Йонас Вингегаард от Jumbo Visma направи атака 1км преди финала и успя да се откъсне . 300метра преди финала Вингегаард вече бе настигнал Люценко, който нямаше сили да отвърне на атаката, така Йонас Вингегаард го задмина и спечели петият етап в обиколката. Тадей Погачар и Адам Йейтс пристигнаха заедно на финала на 2-ра и 3-та позиция, като това означаваше, че в борбата за генерално класиране нямаше размествания.

Етап 6: Предпоследният етап бе с дължина от 165км и два междинни спринта. Рано след началото, няколко състезателя се откъснаха от основната група, сред откъсналите се изпъкваха имената на Луис Леон Санчес и Тони Галопен. И този етап, както първия бе съпътстван от силен страничен вятър, което помагаше на основната група бързо да стопява аванса на бегълците. 24,5км преди финала вече всички от откъсналата се група бяха прихванати . 7км преди финала, Фабио Сабатини от тима на Cofidis падна, но за щастие без последствия . Последните няколко километра настана хаос в челото на групата, тъй като отборите със силни спринтьори се опитваха да си пробият път напред, за да могат да изведат своите спринтьори на финалната права. След ново перфектно извеждане от страна на Михал Морков, Сам Бенет от Quick Step успя да спечели и шестият етап . Подгласник на Бенет остана Елиа Вивиани, трети финишира Паскал Акерман, а Дейвид Декер, който атакува първи, остана на четвърта позиция . В генералното класиране Тадей Погачар продължаваше да води с 45 секунди на Адам Йейтс и 1мин. и 12сек. на Жоао Алмейда.

Етап 7: Последният етап бе дълъг 147км по пътищата на Абу Даби. Очаквано имаше откъсване, което този път се състоеше само от трима колоездачи, а именно Матео Сорбреро и Самуеле Батистела от Astana, както и Алекси Брунел от отбора на Groupama FDJ. 44км преди финала, бегълците бяха застигнати от основната група . На 40,8км преди финала, в групата имаше падане, в което пострадаха двама от състезателите на INEOS, но за щастие без сериозни последствия. Следващите километри не представляваха сериозно напрежение за групата и темпото бе спокойно. С наближаването на финала, отборите, които имаха спринтьори, се мобилизираха и темпото рязко се покачи. В последните метри от етапа, а и от състезанието, този път Сам Бенет бе първият, който отвори спринта, но опитният Кейлъб Илън от Lotto Soudal, успя да изпревари Бенет и с това да спечели първата си победата за новата година. Трети малко изненадващо се нареди Фил Баухаус от тима на Bahrain Victorious. И този етап не представляваше борба за генералното класиране и така с аванса си от предните дни Тадей Погачар успя да спечели обиколката на ОАЕ за 2021-ва година! Втори остана Адам Йейтс, за който това бе първо състезание в тима на INEOS, трети остана Жоао Алмейда от Deceuninck – Quick Step, a топ 5 допълниха Крис Харпър от Jumbo – Visma и Нейлсън Поулс от EF Education Nippo. Зелената фланелка, която се връчва на спринтьора спечелил най-много точки от спринтовете през етапите, бе спечелена от младият талант на Jumbo – Visma – Дейвид Декер, пред Сам Бенет и Тадей Погачар. Тони Галопен пък бе състезателят спечелил най-много точки от междинните спринтове, с което спечели и тъмната фланелка, даваше се за точки от междинните спринтове . Бялата фланелка за най-добър млад състезател, отиде на раменете на генералния шампион – Тадей Погачар.

Автор: Иван Андреев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.