Смесената ни щафета в биатлона в Tоп 15 на световното

Снимка: biathlon.bg

Смесената ни щафета в състав Димитър Герджиков, Владимир Илиев, Милена Тодорова и Даниела Кадева завърши на 15-а позиция на световното първенство по биатлон, което стартира в словенския зимен център Поклюка. Това е изравнено най-доброто класиране в историята за българската смесена щафета.

Нашите демонстрираха добра стрелба, като до последно България водеше битка с Беларус за 14-ата позиция, а тимът ни все пак остана пред силния отбор на домакините от Словения, които завършиха 16-и от общо 27 стартирали нации.

Норвежците в състав Стурла Лагрейд, Йоханес Тингнес Бьо, Тирил Екхоф и Марте Олсбу Ройзеланд изминаха 12-те обиколки на състезанието за 1 часа, 20 минути и 19.3 секунди. „Викингите“ се нуждаеха от 11 допълнителни патрона, за да свалят всички 32 мишени, но не се наложи да влизат в наказателни обиколки.

На второ място изненадващо финишира отборът на Австрия в състав Давид Комац, Зимон Едер, Дуня Здоуц и Лиза Тереза Хаузер. Австрийците използваха само два допълнителни патрона за цялото състезание и останаха на 27 секунди от Норвегия, като така се поздравиха с първи медал в дисциплината от световен шампионат.

Бронза с изоставане от 30.6 секунди взе отборът на Швеция (Себастиан Самуелсон, Мартин Понсилуома, Лин Першон и Хана Йоберг). Шведите използваха осем допълнителни патрона, а до последните метри Йоберг водеше борба с украинката Олена Пидхрушна. На пето място зад Украйна завърши щафетата на Франция, а шестицата допълни Италия.

В разочарование се превърна състезанието на Германия и отбора на атлетите от Русия, които завършиха съответно на седмо и девето място.

Световното първенство по биатлон продължава със спринтовете за мъже в петък и за жени в събота, плюс преследванията в неделя.

Следващият понеделник е почивен ден, после в програмата са насрочени индивидуалните дисциплини (16.02 за жени и 17.02 за мъже), индивидуалната смесена щафета (18.02), класическите щафети (20.02) и шампионатът ще завърши на 21 февруари с масовите стартове.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.