Трагедия: Откриха тялото на Атанас Скатов

Тялото на Атанас Скатов е открито и хеликоптер на пакистанската армия в момента го транспортира от Базовия лагер към Скарду. Това съобщиха за БНР от пакистанската агенция, която обслужва експедицията на място.

Минути по-късно от Russianclimp също обявиха тъжната новина: „Тялото на Атанас Скатов е открито и вече е транспортирано до Скарду с хеликоптер на пакистанската армия“.

42-годишният сливналия изчезна на слизане от височинен Лагер 3 към Базов лагер, а в издирването му бе включен и военен хеликоптер поради спецификата на терена.

Въпреки първоначалните информации, причината за инцидента не е във въжетата, те са били абсолютно здрави, заявиха пред БНР от непалската агенция по повод информация в български медии, че инцидентът е станал заради скъсване на въже. Предполага се, че Скатов се е изпуснал и затова е паднал.

Така България загуби поредния си голям алпинист.

До мечтата за Хималайската корона на Атанас Скатов му оставаха К2, Шиша Пангма, Броуд Пик и Нанга Парбат. Той изкачи самостоятелно и без кислород Чо Ойю, а без шерпи стъпи на Гашербрум I и Гашербрум II.

Стремежът му към изкачване на 14-те осемхилядника съвпадна по време с опитите на Боян Петров да постигне Хималайската корона. Петров загина в подножието на Шиша Пангма (8034 м) през май 2018 г. Година по-късно Иван Томов загина след изкачване на четвъртия по височина връх Лхотце (8516 м).

В публичните си изяви Скатов често изтъкваше, че е веган, а основна тема в разговорите му беше тази за опазването на природата.

Българинът беше в необичайно голяма експедиция, целяща да постигне немислимото – първото зимно изкачване на К2. До преди по-малко от месец вторият по височина връх на планетата беше единственият осемхилядник, който не беше изкачван през зимата.

Историческия успех постигнаха непалецът Нирмал Пурджа и деветима шерпи в отделна експедиция.

Поклон! Мир на душата му!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.