Бум на коронавирус в националния отбор по биатлон

Коронавирусът не подмина и българските национали по биатлон.

След вчерашното добро представяне в индивидуалното преследване за Световната купа в Оберхоф (Германия) днес стана ясно, че шестима от националния отбор на България са с положителни проби.

Петима от тях са състезатели – всичките представителки от щафетата при жените Милена Тодорова, Даниела Кадева и Мария Здравкова, Благой Тодев и Димитър Герджиков при мъжете, както и васкмайсторът Стефани Попова.

Всички български състезатели и треньори са тръгнали от подготвителния лагер в Поклюка (Словения) преди седмица с отрицателни проби. Веднага след пристигането си в Оберхоф те са подложени на нови тестове, които също бяха отрицателни. Но четири дни по-късно шестима от тях се оказват с COVID-19.

В момента българите са настанени в хотел заедно с още половин дузина отбори, които участват в двуседмичните стартове за Световната купа в германския зимен център. Те са заедно с тимовете на Чехия, Русия, Естония, Молдова, Украйна, Беларус и др. Не е ясно колко от тях също ще се окажат с положителни проби.

Резултатите от тестовете изваждат българите от участие в насрочените за днес две щафети – от смесената с участието на двама мъже и две жени и от единичната смесена с по един състезател и една състезателка.

Все още не е ясно какво ще е решението на местните власти и на Международния съюз по биатлон (IBU) за това колко време българите ще бъдат под карантина и кога отново ще могат да участват в състезания. Ако се наложи 14-дневна изолация, това няма да позволи на националите да стартират както на следващия кръг за Световната купа отново в Оберхоф, така и на последния етап за януари в Антхолц (Италия).

Както е известно, здравните мерки и местните разпоредби във Финландия лишиха от участие Димитър Герджиков и Десислава Стоянова в част от стартовете през декември и отлъчиха главния треньор Александър Касперович от националния отбор до края на този месец.

От българския лагер в Оберхоф съобщават, че в момента всички състезатели и треньори се чувстват добре и нямат никакви оплаквания.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.