Избраха Мартин Чой за Спортист №1 на октомври

В Преслуб „България“  състезателят по мотоциклетизъм на писта Мартин Чой получи традиционната „Златна България“ и ваучера от Пампорово – АД за Спортист №1 на октомври. На церемонията присъства и председателят на организационния комитет „Гран При България“ г-н Румен Петков. Това е първо такова признание за мотоциклетния спорт в историята на анкетата от нейното начало през 1998 г.
За 26-кратния носител на титли, от които 13 европейски и още толкова републикански, своя глас дадоха 8 медии. През миналия месец Мартин Чой отново стана европейски шампион на писта.
На второ място със 7 гласа са сестри Стоеви, които оглавиха класацията на двойки на силния турнир по бадминтон в Саарбрюкен, Германия и достигнаха полуфинал в Дания от сериите “World Tour Super 750”.
Следващите в подреждането на медиите са Станимира Петрова – носителка на Купа „Балкан“ по бокс /3 гласа/ и Майкъл Иванов – европейски шампион по мотокрос /2 гласа/.
Мартин Чой благодари на всички свои спонсори, на федерацията и на Министерството на младежта и спорта, както и на журналистите, които са гласували за него.
Талантливият пилот сподели, че е израснал с Богдан Николов, който повече от 2 десетилетия и половина бе шеф на родната централа, а преди седмица бе избран за почетен председател.
Чой сподели, че се познава отдавна и е приятел и с новия председател на БФМ Ангел Траков и си пожела той да изгради нова писта за състезания. Румен Петков поздрави Мартин Чой за избирането му за спортист на месеца в анкетата на Пресклуб „България“ и изтъкна най-важните му качества – човещина, невероятна воля и патриотизъм.

Мартин Чой подчерта, че 2020 г е една от най-успешните в неговата кариера. През следващата година пилотът ще заложи на същите приоритети – еврошампионата, републиканския шампионат и световния ендуро шампионат „24 часа на Льо Ман“, в който Чой постигна забележителен резултат и тази година. В най-тежкото състезание, с много изпитания, пилотът ще участва със същия екип и догодина.

Мартин е убеден, че може да постигне още по-добро класиране, въпреки че 24 часа каране са твърде много време и може всичко да се случи. Талантливият мотоциклетист е щастлив, че вече има млад български талант, който върви по неговите стъпки – Никола Николаев. Момчето е шампион на Испания тази година в „детските“ дисциплини до 65 куб.см с 5 първи и 1 второ място.

„ Конкуренцията при децата е многобройна и като се има предвид, че Никола спечели първенството на страна с десетилетни традиции в мотоциклетния спорт, това наистина е голямо постижение“, каза Чой. Догодина Никола ще се състезава в по-горния клас – Мото 4 и Мартин е на мнение, че ако там се представи добре, може да се включи и в редиците на най-силните в Мото GP.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.