Илиана Раева: Участието ни на европейското не е сигурно

Илиана Раева Снимка: БФХГ

Президентът на БФХГ Илиана Раева даде интервю за страницата на федерацията във Фейсбук по повод предстоящото европейско първенство в Киев в края на месец ноември.

Русия, Италия, Испания, Грузия, Полша, Норвегия, Австрия, Кипър, Гърция вече отказаха участие на шампионата заради пандемията от коронавирус, но 25 държави са потвърдили участие, между които домакините от Украйна, Беларус, Израел, Азербайджан.

„Живеем в много несигурно време. Ситуацията с панденията тотално промени живота ни. Втората вълна е много по-мощна от първата. Разбира се, това влияе много на всичко и всички. Всеки ден научаваме, че някоя държава се отказва от участие на европейското. Не съм изненадана. Може би ще има и още. Всяко едно състезание губи, когато основни претенденти за призови места няма да вземат участие във форума. Ако няма отказали се докрая на срока от споменатите държави, конкуренцията ще бъде интересна и силна. И нас не ни подмина зловещият вирус. Пет от момичетата, които се готвиха за европейското дадоха позитивен резултат след тестовете.

Това са Ева Брезалиева, Стиляна Николова, Валерия Ватова, Татяна Воложанина и Петя Борисова. Ева, Валерия и Стиляна вече са добре. Ева от утре започва тренировки, Валерия и Стиляна от неделя. По-тежко беше състоянието на Таня, но и тя върви към подобряване. Петя първо даде отрицателен резултат, я в събота даде положителен. Както знаете ансамбълът и Боряна, и Катрин вече са изолирани на Спортпалас. Взехме всички мерки, които се изискват в тази ситуация“, заяви Илиана Раева.

Все още не е сигурно и участието на българския отбор.

„Разбира се, че нищо не е сигурно. Ето, видяхте, че бяхме готови за онлайн турнира, толкова много състезатели и треньори искаха да участваме, а два дни преди старта излязоха положителните проби и трябваше да откажем и всички да бъдем под карантина. Засега нещата се стабилизират, но не знаем какво ще се случи в България през следващите дни и седмици. Не знаем какво ще се случи и в Украйна. Ако нещата се задържат така, ако тестовете ни преди пътуването са отрицателни и всички са здрави, ще участваме. Не мога да гарантирам нищо. И все пак, здравето на състезателките е най-важно! Компромис с това няма да има. Ще вземем всички мерки, ако се пътува. Говорих с всяка състезателка и треньорите, които са категорични, че искат да пътуват. Боряна Калейн дори каза пред всички: „Пет състезателки да останат, аз ще пътувам!“ Смях се с глас. Шегува се, разбира се. Но сериозността на ситуацията изисква много отговорно решение и затова аз поисках мнението на всеки треньор и състезател. Говорих с Мария Петрова, която гарантира всички възможни необходими мерки заедно с домакините и ЮЕГ за възможно най-безопасно протичане на състезанието. Не се съмняват, че ще направят всичко по силите си“, коментира Раева.

„Днес за втори път дезинфекцирахме зала „Раковски“ и всички стаи и коридори. Надявам се в неделя безпроблемно да се включи и Стиляна. По решение на старши треньора Валя Иванова, за всеки случай успоредно в клуба си ще се готви и София Иванова. Всичките имат много силни програми и нямат търпение да започнат тренировки. Всеки ден се чувах с тях по телефона и Ева ми каза: „Госпожо, вече нищо ми няма! Искам да започна тренировки!“ А още не беше минала карантината. Стиляна беше същата: „Госпожо, чувствам се много добре, нищо ми няма!“

Разбираемо е. Много е трудно да тренират и да няма състезание. Тази година всички имат много силни съчетания. Много са трудни, но е удоволствие да ги гледаш, когато ги играят без грешка. Гимнастиката безмилостно иска своето – трупане на точки! Това изисква сериозно темпо и динамика, а както знаем, динамиката предизвиква емоция. Не можеш да си поемеш дъх от елемент, след елемент . . . Да му мислят съдиите! Например при ансамбъла е абсолютно невъзможно съдията да опише трудностите в D3! Категорично. Това ще се види още на европейското. Няма човешки възможности, които да могат практически да го направят. Сигурна съм, че това ще предизвика сериозен дебат преди олимпийските игри. При индивидуалното е възможно. Но при ансамбъла -не! Израстването при всичките ни национални гарнитури е много голямо. Вече никъде не отстъпваме в трудността. Въпросът е, че трябва да се изиграе без грешки. Тренираме много и се стараем много.

Ансамбълът на контролно има над 35 оценка, а индивидуалното над 25. Девойките над 23. Но и съперниците ни се стараят и търсят. Лично на мен тази гимнастика много ми допада! Много! Даже с Бранимира Маркова коментирахме, че докато гледаш и спираш да дишаш от напрежение и емоция. Толкова е трудно и зрелищно. Надявам се момичетата да се справят. Всъщност, това е целта“, каза още президентът на БФХГ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.