Катар поиска олимпиадата през 2032 г.

insport olympic

Катар потвърди официално, че ще кандидатства за домакинство на олимпийските игри през 2032 г.

Според новите правила на Международния олимпийски комитет заинтересованите страни подават молба да участват в “необвързващи” разговори с организацията относно желанието си да приемат най-голямото спортно събитие в света.

До момента няма други държави, които официално да са потвърдили желанието си да организират олимпиадата, но се очаква това да сторят австралийският щат Куинсленд, Индия, както и Шанхай (Китай), като се говори и за евентуална обща кандидатура на Южна и Северна Корея.

„Днешното заявление дава началото на един смислен диалог с Комисията за бъдещи домакини на МОК, в които ще изследваме допълнително нашия интерес да бъдем домакини и как олимпийските игри биха могли да помогнат на дългосрочните цели за развитие на Катар”, заяви президентът на олимпийския комитет на страната шейх Джоаан бин Хамад.

Катар имаше неуспешни опити да домакинства на олимпийските игри през 2016 и 2020, но след това получи две престижни домакинства – световното първенство по лека атлетика в Доха през 2019, както и световното първенство по футбол през 2022. “Катар си спечели репутацията на първокласна дестинация за големи спортни събития”, допълни Бин Хамад. Сред притесненията за Катар като евентуален домакин на олимпиадата са изключително високите летни температури – около 50 градуса – както и слабата зрителска посещаемост на световното първенство по лека атлетика преди година.

Страната е много остро критикувана и от правозащитните организации за погазването на правата на чуждестранните работници, които са заети по изграждането на стадионите и инфраструктурата за Мондиал 2022.

Следващата олимпиада в Токио ще се проведе през 2021 година, три години след това домакин ще бъде Париж, а през 2028 Игрите ще се проведат в Лос Анджелис.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.