НХЛ и Асоциацията на играчите се разбраха за рестарт на сезона

Националната хокейна лига и Асоциацията на играчите от НХЛ постигнаха споразумение за изискванията за рестарт на сезона.

Заместник-комисионерът на лигата Бил Дейли обясни, че има разбирателство за протоколите, свързани с тренировъчните лагери, мачовете и местата на провеждането им, но все още разговорите за продължаването на колективния трудов договор, който е неизменна част от процеса за подновяването на кампанията, която беше прекъсната през март заради пандемията от коронавирус.

Ако всичко бъде ратифицирано с мнозинство от над 2/3, срещите се очаква да започнат в два града в края на юли или началото на август, като 24 отбора – по 12 от двете конференции, ще се включат в новия разширен формат на плейофите, а носителят на купа „Стенли“ ще бъде определен през октомври.

Протоколът от 47 страници, който включва здравни изисквания и задължителни мерки за сигурност, беше приет след няколкоседмични преговори.

Всеки отбор ще може да разполага с максимум 31 играчи по време на лагерите, а общо 52 играчи, треньори, лекар и обслужващ персонал могат да бъдат ангажирани по време на мач за всеки клуб, като всички ще бъдат тествани за Ковид-19 всеки ден.

Ако хокеист или служител на даден отбор даде положителна проба, това няма да спиране на сезона, а инфектираните ще бъдат поставени под карантина, а всички останали, които са имали контакт с тях, ще бъдат тествани.

До този момент около 40 играчи за дали позитивни проби за Ковид-19, като 26 от тях са в рамките на последния месец.

Споразумението за протоколите дава сериозна надежда, че сезонът ще бъде довършен. Купа „Стенли“ не е връчвана само два пъти след 1893 година – през 1919 година заради пандемията от испански грип и през 2005 година заради локаута на играчите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.