Федерацията по гимнастика защити уволнени наши треньорки в Швейцария

Уволнените български треньорки на националния ансамбъл на Швейцария по художествена гимнастика Илиана Динева и Анелия Станчева получиха подкрепата на нашата федерация.

Двете са били отстранени от длъжност, заради нарушаване на професионалната етика. Скандалът избухва след оплакване на една гимнастичка, че Динева я е наричала с обидни думи, лишавала я е от храна и я е принуждавала да тренира контузена.

В специално писмо Илиана Раева призова за честно и справедливо разследване по случая. „Всички ние добре познаваме Динева като толерантен, достоен човек и висококвалифициран специалист. Обвиненията към нея са отправени от една-единствена гимнастичка от отбора ръководен от г-жа Динева, която води персонална война и с швейцарската федерация“, се казва в писмото и продължава: „Освен това, считаме за недопустимо публичното разпространяване на каквато и да било непроверена информация, уронваща престижа и достойнството на един човек и професионалист.“

На пресконференцията, организирана от Илиана Динева и нейния адвокат, останалите състезателки от отбора са заявили, че обвиненията са абсолютно неоснователни. „БФХГ е сериозно загрижена за политиката, която се води срещу българските треньори, което неизменно води до удар по авторитета на българската школа, която от създаването на този спорт е и продължава да бъде сред водещите школи в света.

Преди няколко години по този начин с недоказани обвинения, бе отстранена Весела Димитрова, под чието ръководство ансамбълът на Швейцария постигна недостижими върхове“, пише още в писмото, изпратено до швейцарската федерация.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.