Българин ще пробва световен рекорд за 12-часово плуване без прекъсване

Бургазлията Цанко Цанков ще пробва да подобри световен рекорд за 12-часово плуване без прекъсване в 50-метров басейн.

Тъй като мероприятието ще бъде извършено за първи път в България, при успешна реализация, то ще стане част от плувната ни история. Басейнът, в който Цанков ще се опита да подобри световния рекорд се намира в Морската градина в Бургас.

Европейският и световен рекорд за 12-часово скоростно плуване без прекъсване в 50-метров басейн е 41 200 метра и принадлежи на състезателя Мартин Стрел (Словения). Поставен е на 7 октомври 1998 година в Женева, Швейцария.

Събитието в Бургас ще е на 22 август. Началото на преплуването ще бъде дадено в 7.30 часа. То ще бъде извършено в съответствие с правилника на световната и европейската федерации по плувни спортове. Краят на мероприятието ще бъде даден точно в 19.30 часа.

Входът на басейн „Флора“ ще бъде свободен в този ден за зрители, спортисти, родители, представители на медиите, официални лица и любители на плувните спортове, казаха от пресслужбата на Община Бургас.

В цялата история на българското състезателно и маратонско плуване към настоящия момент няма регистриран опит за 12-часово плуване без прекъсване в 50-метров басейн, нито реализиран успешен такъв.

През 2019 г. Цанко влезе в историята, като преплува Бургаския залив от нос Емине до Маслен нос.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.