Български сърфист с европейски рекорд по Дунав

Никола Абаджиев Снимка: Ред Бул

Никола Абаджиев постави европейски рекорд със своя кайтсърф. По време на уникалното състезание на „Ред Бул“ Air and Water Need Good Wings Коки, както е известен атлетът, измина във водите на Дунав 320 км за 11,30 часа. Това е върхово постижение за най-дълго преминаване по река на Стария континент.

Абаджиев имаше и още едно предизвикателство пред себе си в трансдисциплинарната надпревара. Той мери сили с парапланериста Веселин Овчаров. Битката по въздух и вода започна във вторник сутринта от Ново село (Видинско). Коки „яхна“ кайта и хвана юздите на вятъра, а Овчаров се извиси над Дунавската равнина.

За жалост Весо не успя да се пребори с природата. Въпреки невероятната борба, той успя да измине 160 км, след като 3 пъти беше издигнат с лебедка от различни локации, близки до реката и финално се приземи в близост до село Садовец, община Долни Дъбник.

“Имаше супер силен вятър с много, много слаби, накъсани термики и никаква облачност. Имаше инверсия на около 1000-1100 метра и просто беше борба за оцеляване“, коментира Овчаров.

Не така стояха нещата при Николай Абаджиев, който също срещна трудности, преди да финишира в местността Паметниците край Свищов. Силното слънце, течението на реката, мостовете по Дунав, преминаването на кораби и най-вече посоката и силата на вятъра са някои от факторите, с които младият атлет на „Ред Бул“ трябваше да се съобрази.

“Изгубих 1,5 ч., опитвайки се да премина под Дунав мост 2. Беше прекалено ниско и кайтът ми се закачаше. Накрая се наложи да легна на дъската. Стигнах Свищов, като в началото не мислех, че ще успея. Изкарах 11,5 часа във вода и минах 320 км, което е и мой личен рекорд. Безкрайно доволен съм!”, заяви Абаджиев след финала.

Състезанието между двамата беше излъчвано на живо чрез GPS сигнал в системата на Loggator.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.