Тодор Скримов: Важно е да давам добър пример

Снимка: FIVB

Тодор Скримов стартира подготовка с мъжкия национален отбор на България. „Лъвовете“, водени от Силвано Пранди и Николай Желязков, са на лагер в София, като тренировъчният процес стартира със занимания във фитнеса и на стадиона. Скримов е един от най-опитни играчи в състава, а ето какво каза той за подготовката на тима.

Къде прекарахте социалната изолация и как ви се отрази?

Една част в Русия, тъй като поради липса на полети бяхме блокирани със семейството ми. Другата част – тук в България. Мисля, че ми се отрази както на всички останали – доста бе трудно. Най-вече психически. Но важното е, че всичко мина и можем отново да започнем работа.

За първи път ли получавате толкова дълга почивка в състезателната си кариера на високо ниво?

Да, първата е от доста време. Поне аз не си спомням да съм имал такава голяма пауза без тренировки. Много беше трудно, защото нямаше къде да поддържам форма, трябваше предимно в къщи. Но това е невъзможно. Опитах се, но загубих доста от постигнатото в последните месеци.

Как се чувствате вече в тренировъчна обстановка?

Трудно е. Почти от нулата се започва. Ще има голяма опасност от травми. Затова трябва да се започне внимателно и прогресивно.

Как се влиза във форма след три месеца пауза?

Не знам. Това ми се случва за пръв път и ще видим как ще се справим. Трябва всички да бъдем много внимателни поради реалната опасност от травми.

По време на този престой в къщи открихте ли някое ново занимание? Хоби или нещо, което не сте подозирал, че можете да правите?

Не бих казал. Единствено прочетох повече книги, отколкото обичайното.

Какъв е коментарът за оставането на Силвано Пранди начело на националния и Николай Желязков като негов помощник?

Аз лично съм доволен съм от работа си със Силвано Пранди. За мен той е точен човек. С Желязков не съм работил, но го познавам и имам само добри впечатления. За мен това е един добър тандем и се надявам двамата да постигнат добри резултати.

Предстои двумесечен лагер. Липсата на състезания ще се отрази ли на мотивацията за подготовка?

Пак е нещо ново. Не нам как може да се отрази, странно е. Но имаме друга мотивация – квалификация за европейското през януари. Тогава няма да имаме много време да се подготвим. Затова трябва да използваме максимално времето сега. Също така това ще бъде и една подготовка за клубните ни сезони.

В състава са повикани доста млади момчета, а вие сте един от най-опитните играчи. Как възприемате тази роля?

Продължавам да правя това, към което винаги съм се стремил – да давам всичко от себе си. Сега е още по-важно да давам добър пример, защото младите израстват покрай по-опитните. Затова повече от всякога трябва да бъда перфектен.

Смятате ли, че може да се изгради един боеспособен отбор за бъдещето?

Разбира се. Познавам почти всички от младите волейболисти. Между тях има играчи с много голям потенциал. Сега зависи от тях да го развият максимално. Но аз смятам, че има добър материал за бъдещето на националния отбор.

Да завършим с клубният ви отбор, оставате в Русия. Какви са очакванията ви за новия сезон?

Не сме говорили още, но най-вероятно целта ще е да попаднем в плейофите на руската Суперлига. През изминалия сезон успяхме, но за съжаление шампионатът бе прекъснат. Сега трябва да затвърдим това и да покажем още по-добри резултати.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.