Дамир Джумхур: Григор Димитров е голяма личност

Снимка: REUTERS

Успехите на спортисти от малки държави винаги са повод за празник, но и за допълнително напрежение, смята босненският топ тенисист Дамир Джумхур. Той направи паралел между себе си и българина Григор Димитров за това колко трудно понякога е да се справиш с очакванията на хората в родината ти.

Джумхур прави големия си пробив през 2017 г., когато печели последователно силните турнири в Санкт Петербург и Москва. Година по-късно триумфира с третата си титла в кариерата след успех в Анталия.

„Колкото по-добър ставаш, толкова по-голямо е напрежението. Когато бях №80, исках да остана в топ 100. Когато станах топ 50, исках да продължа да съм там. Винаги има напрежение. Играчите, от които не искаш да губиш, стават повече, когато напредваш в класацията. Същевременно всеки от страната ти очаква огромни резултати. Почнеш ли да мислиш прекалено много за всичко, трудно се отърсваш“, коментира Джумхур пред Канал 3.

„Всички от Балканите сме от малки държави, в които големите успехи са повод за празник. Същото е с Григор Димитров в България. Той е изключително голяма личност. Стигна до №3 в света и може да постигне още повече. Но и заради напрежението в България не му е лесно“, заяви още босненската първа ракета в мъжкия тенис.

„Аз съм по същия начин в Босна – винаги искат да побеждавам непрекъснато, което е невъзможно. Знам как е и Новак Джокович в Сърбия. Загуби ли един път, става обект на критика“, добави Дамир Джумхер. За личния си живот босненският тенисист сподели:

„Роден съм един месец след официалния старт на войната в Сараево. Градът е обект на най-дългата обсада на столица в съвременната история. В този град аз отраснах. За родителите ми беше изключително трудно – точно както за всеки в Сараево между 1992 и 1996 г. Нямаше много места, на които да играеш тенис. Държеше ме любовта към играта. Аз не знаех какво толкова се случва, исках да играя. Бях голям боец още от 7-годишен.“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.