Над 1500 участници на Велошествие и крос за по-чист въздух в София

Евгения Раданова

Над 1500 бяха участниците в традиционното Велошествие и крос „София кара колело и тича за по-чист въздух“, което се превърна в най-масовото събитие досега през годината. Още от рано сутринта на площад Народно събрание започнаха да се събират най-нетърпеливите, а в 11 ч. на старт застанаха близо 1200 колоездачи. Веднага след тях потеглиха и бегачите по маршрута от Парламента през Орлов мост покрай Перловската река до НДК и след това по бул. Витоша до входа на Южния парк. Там ги очакваха няколко забавни игри, детски надпревари, демонстрации, много настроение, а всеки финиширал получи специална грамота за участието си в тазгодишното издание.

Събитието се организира от „София – Европейска столица на спорта“, Столична община и Центърът за градска мобилност при стриктно спазване на необходимата дистанция и на здравните разпоредби. Домакините бяха осигурили дезинфектанти и безплатни маски за лице за всички желаещи, отделно бяха разчертани коридори за дистанция между участниците преди да потеглят по трасето.

Стартът бе даден от доц. д-р Тодор Чобанов – зам.-кмет на София. „Нашия град обича велосипедния спорт. Столична община прави масксималното за да може повече хора да карат калола, защото това означава повече здраве, повече чист въздух, повече зеленина. Благодаря на Фондация „София – европейска столица на спорта“, на Центъра за градска мобилност и на Общинска полиция за добрата организация. Днес всички тук сме на един празник, пожелавам на всички добро настроение и успех в днешното събитие,“ каза Чобанов в краткото си приветствие към участниците. Всеки от тях получи специална фланелка и балон, с който да украси празнично велосипеда си. Стартът на бегачите бе даден от Анатоли Илиев – зам.-председател на Фондация „София – европейска столица на спорта“.

Колоната по традиция бе поведена от легендарни български състезатели и част от младите надежди на родния и световния спорт. Отново на старта бе легендарната Евгения Раданова, която освен трите си медала от зимни олимпиади е и единствената българка участвала и на зимна, и на лятна олимпиада със своя старт в колоезденето от Игрите в Атина 2004 г. Пред парламента с велосипед беше и великият българин Йордан Йовчев, един от най-класните гимнастици в световната история за всички времена, спечелил 4 олимпийски медала. До тях беше направилата наскоро пробив в световното фигурно пързаляне Александра Фейгин и най-новата млада звезда на българския спорт – единствената ни медалистка от последната младежка олимпиада Мария Руневска. Талантливата хокеистка спечели бронз със сборния тим на завършилите през януари в Швейцария младежки олимпийски игри.

В пъстрата колона имаше групи любители на колоезденето от няколко посолства в България, хора на изкуството и бизнеса.

Велошествието и кросовото бягане нямаха състезателен характер, а преминаването по 4-километровия маршрут бе с цел да се отправи послание за по-чист въздух, за по една още по-красива и зелена българска столица. „София – европейска столица на спорта“ организира събитието вече пета поредна година, заедно с още над сто активности в календара, които имат за цел да предоставят повече възможности на софиянци и гостите на града за спорт и активен начин на живот.

Много интересна програма посрещна участниците в Южния парк, където всеки финиширал получи специална паметна грамота за участието си във Велошествие и Крос 2020. Спортният празник там включваше с демонстративни надпревари за деца с малки велосипеди, в които се включиха над 400 малчугани. На специални щандове и палатки специалисти показваха на децата най-новите тенденции в колоезденето и начините за безопасно каране на колело.

Велошествие и крос 2020 завършиха с много приятно настроение и веселие. Следващото събитие от програмата на София – европейска столица на спорта е на 11 юли в Княжеската градина срещу Софийския университет – Фестивал на ърбан спортовете със стрийт фитнес, градски паркур, планински тролей, баскет 3х3 и др.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.