Волейболното първенство при мъжете с 8 + 8 отбора

Отчитайки целта волейболната Суперлига да се превърне в много по-атрактивен продукт, интригата да е жива във всеки момент, всеки мач да има значение и да бъдат налични пикове, генериращи сериозен интерес в различните фази от шампионата, клубовете взеха решението форматът на Суперлигата при мъжете да бъде от две осмици по 8 отбора, стартирайки от сезон 2020/2021.

На срещата с ръководството на Национална волейболна лига присъстваха представители навсички участници от сезон 2019/2020 – „Нефтохимик 2010“ (Бургас), „Хебър“ (Пазарджик), „Монтана“, „Добруджа 07“ (Добрич), „Марек Юнион-Ивкони“ (Дупница), „Пирин“ (Разлог), „Левски“ (София), ЦСКА (София), „Дунав“ (Русе), „Черно море“ (Варна), „Арда“ (Кърджали) и „Славия“ (София).

Като гости бяха поканени добилите право по спортни постижения във Висшата лига и изявили желание за участие в Суперлигата „Берое 2016“ (Стара Загора), „Локомотив“ (Пловдив), „Ботев“ (Луковит) и „Тетевен Волей“.

Бяха обсъдени, гласувани и решени и детайлите за структурата на формата и начина на провеждане на първенството.

Начин на сформиране на първа и втора осмица за сезон 2020/2021

Ще бъдат организирани 4 турнира с по 4 отбора, разпределени спрямо спортните резултати от последния сезон.

Водачи в групите ще бъдат класираните на първите 4 места в Суперлигата. Те получават и правото да бъдат домакини на надпреварата в съответната група.

Разпределението продължава според спортните резултати – ケ5 в класирането е в групата с ケ4, ケ6 е с ケ3, ケ7 е с ケ2, ケ8 и ケ9 са с ケ1, ケ10 е с ケ2, ケ11 е с ケ3 и ケ12 е в групата с водач ケ4.

Клубовете решиха позициите от ケ13 до ケ16, полагащи се на 4-те отбора, идващи от Висшата лига, да бъдат определени също на база спортни постижения – коефициент от последния сезон.

Така бяха оформени и 4-те групи за турнирите за сформиране на първата и втората осмица на Суперлигата.

Група 1

1. Класиралият се на 1-во място – „Нефтохимик 2010“

2. Класиралият се на 8-мо място – ЦСКА

3. Класиралият се на 9-то място – „Дунав“

4. Номер 16 – „Тетевен Волей“

Група 2

1. Класиралият се на 2-ро място – „Хебър“

2. Класиралият се на 7-мо място – „Левски“

3. Класиралият се на 10-то място – „Черно море“

4. Номер 15 – „Локомотив“ (Пловдив)

Група 3

1. Класиралият се на 3-то място – „Добруджа 07“

2. Класиралият се на 6-то място – „Пирин“ (Разлог)

3. Класиралият се на 11-то място – „Арда“

4. Номер 14 – „Берое 2016“

Група 4

1. Класиралият се на 4-то място – „Монтана“

2. Класиралият се на 5-то място – „Марек Юнион-Ивкони“

3. Класиралият се на 12-то място – „Славия“

4. Номер 13 – „Ботев“ (Луковит)

Право да бъде домакин на групата има отборът с най-предно класиране от сезон 2019/2020. (В случая това са класирането от 1-во до 4-то място – „Нефтохимик 2010“, „Хебър“, „Добруджа 07“ и „Монтана“)

Победителите в четирите групи се класират директно за първата осмица на Суперлигата.

Класиралите се на 2-ро и 3-то място във всяка група продължават битката за останалите 4 места в първата осмица. Играят помежду си в серия до 2 победи от 3 мача, като се зачита и двубоят между двата тима в групата от предварителния турнир. Загубилият мача в групата е домакин във втората среща. При евентуално достигане до трета решителна среща спечелилият двубоя в групата има домакинско предимство.

Победителите се класират за първата осмица на Суперлигата, а загубилите ще играят във втората осмица заедно с четирите отбора, останали на последно място в групите от предварителния турнир.

Редовен сезон

В първата и втората осмици на Суперлигата се играят по два мача на разменено гостуване.

След оформянето на класирането от редовния сезон, завършилите на 7-8 място в първата осмица игрят срещу завършилите на 1-2 място във втората осмица. Съответно седмият срещу втория и осмият срещу първия. Играе се до 2 победи от 3 мача. Двата отбора победители се присъединяват към първите 6 в класирането на първата осмица за плейофната фаза. (Така и отборите от втората осмица имат възможност да се борят дори и за шампионската титла.)

Плейофна фаза и определяне на шампион

Първите 6 отбора от първата осмица и двата отбора, спечелили мачовете между 7-ия и 8-ия от първата осмица и 1-ия и 2-ия от втората осмица оформят 1/4-финален плейоф по досегашната система. Играе се до 2 победи от 3 мача.

Полуфиналите и финалът се играят до 3 победи от 5 мача.

Изпадане

Завършилите на 7-о и 8-и място във втората осмица на Суперлигата изпадат във Висшата лига. Завършилите на 5-о и 6-о място във втората осмица на Суперлигата играят плейаути за оставане.

„Форматът на Суперлига-мъже, избран от клубовете, ни отваря широко вратата за преследване на поставените цели – много по-атрактивно първенство – за фенове, медии и спонсори, засилване на конкуренцията и възможност всеки мач от шампионата да има стойност на финал за всеки отбор спрямо неговите цели и възможности. Затова и шампионатът минава през няколко етапа, като ще предостави и различни пикове на обществения интерес.

Първият етап са групите за определяне на участниците в двете осмици. Значим, защото най-добрите и най-подготвени към настоящия момент отбори ще попаднат сред най-добрите осем. Следващият етап са плейофните битки за попълване на четирите оставащи места за първата осмица. Тази първа фаза пресява най-добрата селекция, направена за предстоящата спортно-състезателна година, но в същото време гарантира и обективност, и наличие на изключително значими мачове от самото начало.

Следват мачовете в редовния сезон, където всеки от първата осмица ще се стреми да не е на последните две места, и да се гарантира възможно по-добър път към финала а всеки от втората ще има за цел да е на първите две, което да му гарантира срещи с отбори от първата осмица. В същото време отборите от втората осмица ще се борят до последно да не са на последните две места, за да не изпаднат директно, а дори пето и шесто място не дават гаранция за оставане, а възможност за изкачване на отбори от Висшата лига и още интересни мачове със заряд. Иначе казано – изборът на формат от клубовете дава основания Суперлигата да се превърне в шампионат от мачове със заряд на финал – от самото начало до реалния финал“, заяви председателят на Национална волейболна лига Атанас Гаров.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.