Красимир Анев прекратява кариерата си

Снимка: Андрей Иванов

Водещият български биатлонист Красимир Анев прекратява кариерата си. 33-годишният Анев обяви на пресконференция, че причината за решението му е дългогодишен конфликт с председателя на БФБиатлон Екатерина Дафовска.

“7 години издържах! Не мога повече! Не мога да работя повече така с председателя на федерацията ни! Нямам бъдеще! Аз съм дотук! Трудно е да го кажа, но това е положението!”, заяви Краси Анев на пресконференция в Пресклуб “България”, на която обясни за конфликта с олимпийската шампионка Екатерина Дафовска, която ръководи родната централа.

“Няма да кажа една лоша дума за федерацията по биатлон. Искам да ви кажа, че аз съм се възхищавал на Катя Дафовска. Като малък съм се снимал с нея и след това не съм си мил ръката два дена, след като съм се срещал с нея”, започна изповедта си Краси Анев.

“Конфликтът ни с Дафовска започна през 2013 година, след като отказах да работя със старши треньора Павел Захаров. Управлението на родната централа обаче е еднолично. Не знам какво визира председателят ни за наглост, но аз мога да кажа какво е наглост. Това е да дължиш 5-цифрена сума на състезател и да не му я изплащаш една година! Да го плюеш по медиите и да даваш тази сума за подготовка на други състезатели. Това е наглост”, продължи Анев.

“Аз да си искам премията, която съм спечелил с честен труд. Имам семейство, заработил съм я и я чакам. Това е наглост! За пореден път благодаря на Министерството на младежта и спорт. Аз имам сериозна форма на мазохизъм. Да съм на лагери по цяла годана и да не си виждам детето. В същото време председателят БФБ да си гласува премии за себе си и администрацията на централата. Тези, които работят от 8 до 5 от понеделник до петък. Аз  си дадох младостта – 22 години. Това ли заслужавам?

Премии за администрацията няма в нарадбата на ММС”, каза още европейският шампион по биатлон, цитиран от sportal.bg и добави: “Не съм се качил на лагер на Белмекен? Не съм подписал договор? Този договор ми беше предоставен преди 1 седмица. Екипът ми беше освободен на 23 април! Беше ми поставен ултиматум! Или работиш с новите треньори, или приключваш! Несериозно управление. Много еднолично го караме! Смятам, че като не съм подписал договора, не съм нарушил нищо! Аз се опитах да изгладим отношенията. Искам да продължа! Но, при така поставените му условия си е изнудване! Един ден ми се обади генералният секретар на БФВ и ми каза: “Има нови треньори. Ще тренираш ли? Отговори ми утре до обяд”. Подготовката ми не е спирала. Аз съм професионалист и продължавам да тренирам.“

„Новите треньори знаят, че не съм на лагер, но никой от тях не ми се е обадил. Отношението към мен е обидно. На европейското първенство през 2017 година помощник треньора Красимир Дочев, по нареждане на Павел Захаров, не ми даваше информация как се движа по трасето. Информация получавах от екипите на Латвия и Украйна“, заяви още Анев.

“Няма пари, няма пари! Постоянно слушам това! Цял живот слушам, че няма пари. А, отборът ни по 5 месеца е на лагер, и то в елитни хотели. А ние на Белмекен с екипа ми с лопатата ми хвърлят сняг по пистата. За едни има, за други няма! Нямам сили да търпя повече това отношение от председателя. Всеки, който има различно мнение е репресиран много жестоко. Не мисля, че имам бъдеще повече”, заключи Красимир Анев.

Той постигна най-големия си успех в биатлона на Европейския шампионат в Раучиби през миналата година, когато спечели титлата в индивидуалната надпревара на 20 километра.

Анев, който има участие на три Олимпиади във Ванкувър 2010, в Сочи 2014 и в Пьончан 2018, е спечелил общо девет медала от континентални първенства – 1 златен, 4 сребърни и 4 бронзови.

Той постига и най-доброто класиране от български състезател при мъжете в историята на биатлона за Световната купа, когато на 11 януари 2015 в масовия старт в Оберхоф (Германия) се класира на четвърто място.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.