“Споделени игри“ зарадваха стотици хора със специфични потребности

За втора поредна година “Споделените игри“ на Витоша се превърнаха в голям спортен празник със значим социален ефект.

Организираното от “София – европейска столица на спорта“, Национална спортна академия “Васил Левски“ и Природен парк Витоша събитие събра на Игликина поляна стотици желаещи да покажат и докажат, че хората в неравностойно положение могат да бъдат активни и да се занимават с физически упражнения. Форумът цели също така да предизвика по-толерантно и ангажиращо отношение към хората със специфични потребности и техните проблеми в съвременното общество.

Празникът бе открит от д-р инж. Анна Петракиева – директор на Природен парк „Витоша, която пожела на всички дошли да се забавляват със спортните и туристически активности и благодари за силната отдаденост на благородната кауза. С топли думи към присъстващите се обърнаха Дойчин Боянов от НСА и СК „Вертикален свят“ и Анатоли Илиев – зам.-председател на “София – европейска столица на спорта“.

Голямата новина обявиха от проект “Различните деца на България“, които даряват специална комбинирана люлка – везна. Съоръжението е пригодено за деца в инвалидни колички и ще бъде поставено след като бъде излята необходимата специална бетонна площадка до сетовете на Игликина поляна за да може да се използва от всички обичащи спорта деца и младежи със специфични потребности.

На поляната днес се практикуваха 12 различни дисциплини. От ранна утрин капитаните на отделните отбори, подпомагани от доброволци, преподаватели в НСА и членове на асоциации на хората в риск подготвяха отделните спортни арени, в които хора със специфични потребности получаваха напътствия и възможност да спортуват: тенис на маса, бадминтон, алпийски тролей, футбол, ориентиране, лесовъдни игри, бягане за незрящи с придружител, гимнастически и фитнес уреди, дисккечър, работни ателиета, щафета с жулиен колички, подвижни игри: голяма топка и др.

“Споделените игри“ целят да покажат, че планината е за всички и заедно можем да бъдем по-толерантни и ангажирани към хората със специфични потребности и техните проблеми в съвременното общество.

Тази година традицията бе продължена със занимания в 12 вида спорт, игри и викторини, в които взеха споделено участие стотиците присъстващи хора в неравностойно положение. В организацията активно се включиха Спортен клуб “Вертикален свят“ и Сдружение “Паракидс“. Целта бе по естествен път, чрез спорта да бъдат въвлечени в активни действия и хора с различен вид специфични потребности. Наред с това – да се запознаят участниците в отделните спортни активности с възможностите и спецификите на видовете спорт при занимания на хората в неравностойно положение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.