Три европейски по гимнастика ще се проведат до края на годината

Снимка: БФХГ

Изпълнителният комитет по Европейска гимнастика (бившата UEG) обяви новите дати на европейските първенства, които бяха отложени тази година заради пандемията от Covid-19.

Европейското първенство по художествена гимнастика остава в украинската столица Киев, а новите дати са  26 – 29 ноември. То остава последна квалификация за олимпийските игри в Токио през 2021 година. След него една гимнастичка в индивидуалното и един ансамбъл от Европа ще спечелят квоти за Олимпиадата.

Шампионатът ще се проведе по стария формат като тази година за отборното класиране ще се борят ансамбъл-жени и индивидуално жени и девойки. От следващата година, когато първенството ще е във Варна, формата на състезанието ще бъде променен и то ще бъде и квалификация за световното първенство.

Шампионатът на Стария континент по спортна гимнастика за мъже ще се проведе, както е по програма  в Баку (Азербайджан) от 9 до 13 декември, последвано от това за жени, което ще се състои в периода 17 до 20 декември.

Европейското първенство по скокове на батут ще се проведе от 29 април до 2 май 2021 година в руския град Сочи.

„Тези решения бяха взети благодарение на информацията, която имаме от национални федерации и ситуацията в Европа, каквато е сега. В момента смятаме, че е възможно да се организират тези събития през есента. Европейската гимнастика обаче ще продължи да оценява ситуацията през следващите месеци. Ако ситуацията на по-късен етап вече няма да е достатъчно безопасна, ние ще реагираме съответно. Здравето на гимнастиците, треньорите, зрителите остава основната ни грижа“, заяви президентът на Европейската гимнастика Фарид Гарибов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.