104 години от рождението на патриарха на българския баскетбол –Веселин Темков

На този ден преди 104 години – 3 юни 1916 година в Пирдоп е роден човекът, считан от мнозина за патриарх на българския баскетбол – Веселин Темков.

В своята състезателна кариера Веселин Темков играе за отборите на Спортклуб, Септември, Левски и Славия (1926-1949). В националния отбор на България е от 1935-а до 1948-а година. Върхът в кариерата му като състезател е участие на Европейското първенство в Прага през 1947 година, където нашите са осми.

В своята треньорска кариера легендарният Темков води отборите на Академик София, ВИФ, Пирин Благоевград, националните отбори на България за мъже и жени, както и тези на Нигерия и Сингапур. Под негово ръководство България участва за първи път на олимпийски игри в Хелзинки.

Нашите баскетболисти се преборват в два предварителни турнира, за да стигнат до финалната фаза, като заемат изключителното за онова време и за днешните представи в родния баскетбол седмо място. През същата 1952 година женският ни тим играе за първи път на европейско първенство. Макар очакванията да не са големи, под ръководството на Темкиша, Войнова, Гьошева, Джамбазова, Симанова и компания изиграват невероятни мачове и заемат четвърто място.

Ето и всичките му успехи, взето от Алманаха на българския баскетбол:

Шампион на България (мъже) с Академик София: 1972,1973;

Носител на Купата на България (жени) с ВИФ: 1962;

Участие на Олимпийски игри (мъже): 1952 (7-о място);

Участие на Европейски първенства (мъже): 1951 (4-о място), 1953 (9-0 място), 1961 (бронзов медал);

Участие на балканско първенства в Югославия (мъже): 1961 (вицешампион);

Участие на европейски първенство (жени): 1952 (4-о място);

Заслужил майстор на спорта и заслужил треньор;

Образование – висше.

Веселин Темков е сочен като баскетболен учител не само на България, но и на близката ни тогава Югославия. Там обявиха Темкиша за човека, който е въвел стила на игра, който и до днес дава отличителен облик на сърбите…

Източник: www.bgbasket.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.