ХК ЦСКА организира кампания за съществуването си

Хандбален клуб ЦСКА е основан през 1962 година. Със създаването му се поставя началото на детско-юношеската школа на ЦСКА по хандбал, която в по-късен етап се утвърждава като водеща в страната. Основната дейност на клуба е подготовката на спортни кадри, изграждане на представителни отбори за всички възрастови групи и участие в държавни първенства.

Клубът разполага с база в град София на бул. „Асен Йорданов“ 2 (бившата зала „Дескрим“), получена въз основа на концесионен договор с Министерство на младежта и спорта.

От февруари 2020 година Хандбален клуб ЦСКА е в предизвестие за напускане на залата, която бе дом на клуба повече от 40 години.

ЦСКА е един от най-титулуваните хандбални клубове в далечното и близко минало в спортната история на България. В периода 1976-1991 година печели над 40 трофея и прави няколко пробива в европейските клубни турнири, включително полуфинал при жените. Мъжкият отбор на ЦСКА достига до забележително постижение – 82 поредни победи във всички турнири в рамките на почти две години. След последната шампионска титла на женския отбор през 1991 година и последната купа на България, спечелена от мъжкия отбор през 2002 година, отборите в различните върастови категории в школата на ЦСКА постепенно намаляват, а с тях и успехите на отбора.

Организирана е кампания за събраните на средства, за да се изплатят част от задълженията и да се извършат належащи ремонти.

Залата и прилежащите съблекални и помещения са в изключително лошо състояние, което едва позволява провеждането на спортна дейност. В последните години ръководството на клуба успя със собствени средства да подмени осветлението на залата, както и да осигури транспорта и монтажа на вече използвана PVC спортна настилка за хандбал, която беше предоставена на клуба безвъзмездно. Към момента е необходим неотложен ремонт на покрива, който при дъжд тече на няколко места и образува големи локви по терена. Също така, залата се нуждае от подмяна на остъкляването и изолация, основен ремонт на съблекални и помещения, осигуряване на някакъв вид отопление за студения сезон и други ремонти и консумативи.

Хандбален клуб ЦСКА не получава никакво финансиране към настоящия момент, както и в последните поне 10 години при предишното ръководство на клуба.

В резултат на това клубът е в затруднено финансово положение – има натрупани задължения за над 50 000 лева, които не позволяват получаване на средства от Министерство на младежта и спорта. Единствената подкрепа идва от фирма на предишен състезател на клуба, която помага с осигуряване на транспорт за юношите, при пътуване за спортни състезания извън София.

„Нека спасим клуба и да осигурим необходимите минимални условия, за да върнем децата на игрището!“, зоват фенове на ЦСКА.

Който може и иска да помогне на хандбален клуб ЦСКА, може да го направи ТУК!!!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.