Пини Гершон: Щастлив съм да се нарека българин

Той е един от най-великите треньори в историята на баскетбола. Има пет европейски финала и три трофея в Евролигата начело на израелския гранд „Макаби“ Тел Авив.

Сам по себе си, Пини Гершон е институция в света на спорта. Израства в жестока мизерия. Никога не вижда татко си. Той изоставя майка му, когато Пини е бебе.

Години наред, пастрокът му малтретира и него, и сестра му. Освен майка му, която боготвори и за която се грижи до сетния й час, дядо му по бащина линия, е силната фигура в живота му. И този дядо е връзката на Гершон с България, защото… е българин и години наред работи като равин в Лом и в Пловдив.

„Щастлив съм да се нарека българин. Дядо ми беше българин, а аз чувствах, че трябва да направя нещо, да дам нещо от себе си на България.” Така започва своеобразната изповед на легендарния треньор пред БТВ.

Изповед, продължила точно 73 минути и проведена по Zoom, която ще бъде излъчена точно в 11:00 ч. сутринта на официалната страница на bTV Спорт във „Фейсбук“ утре – събота (23 май). В нея ще видите уникални кадри от живота и кариерата на Гершон.

За първи път  ще бъде показана архивна снимка от детството на емблематичния специалист, заедно с неговия български дядо, по време на церемонията Бар Мицва.

Както и още два запомнящи се кадъра – от къщата, в която Пини е роден и от жилищната кооперация, в която израства и в която десетилетия наред продължава да живее майка му.

„Всеки път, когато кацам в София, се прибирам вкъщи. Обичам всичко в България. Винаги ще помагам на българския баскетбол, ако се нуждаят от мен. Когато приех поканата да застана начело на националния ви отбор, бях чувал само три имена – Румен Пейчев, Атанас Голомеев и Тошко Стойков”, връща се назад във времето Гершон, който през последните 5 години е човекът-оркестър в израелската федерация по баскетбол и като генерален мениджър отговаря пряко за всички национални отбори в мъжкото направление.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.