Олимпийският шампион Борислав Гидиков стана „Почетен гражданин на Пазарджик“

В тържествена обстановка олимпийският шампион по вдигане на тежести Борислав Гидиков бе удостоен със званието Почетен гражданин на Пазарджик. Това стана по време на сесията на общинския съвет, ценното отличие бе връчено от кмета Тодор Попов. Пазарджик тази година е определен за Европейски град на спорта.

Борислав Гидиков е роден е на 3 ноември 1965 г. Баща му е вратар на местния футболен отбор, но пък точно той го насочва към… щангите. „Във футбола си зависим от още десет на терена, а в щангите всичко сам си правиш…“, с тази максима таткото праща сина в залата за вдигане на тежести. И  осигурява на България един славен олимпийски шампион.

В пети клас Борислав постъпва в пазарджишкото спортно училище, където негов първи треньор е Живко Чакъров. Впоследствие 4 години е при Христо Попов, а – когато е в казармата – работи  с Людмил Кочев.

В Сеул 1988 прави перфектно състезание с шест успешни подхода на тежести, които планира и така побеждава основния си съперник  Инго Щайнхофел (ГДР) с цели 15 кг, а Александър Върбанов е трети със 17.5 кг по-малко. Освен олимпийската титла, на световни първенства има злато от Острава 1987, сребро от София 1986 и от Карл Маркс Щадт 1986,  плюс бронз от европейското в Реймс 1987. Подобрил един световен рекорд в изхвърлянето през 1986 г. и трите олимпийски рекорда по време на игрите в Сеул 1988.

От 2012 г. Борислав Гидиков е генерален секретар на Българската федерация по вдигане на тежести.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.