Нов фонд за подкрепа на тенисисти с ниско класиране

Александър Лазаров Снимка: БФТенис

Международната федерация по тенис (ITF) планира допълнителни мерки и нов фонд за подпомагане на тенисисти, заемащи по-ниските места в световната ранглиста. Тези тенисисти са най-засегнати от прекъсването на сезона поради пандемията от COVID-19.

Професионалният тенис сезон бе преустановен в средата на март и ще остане такъв до края на юли заради ограниченията в пътуванията. По-рано този месец, ITF, ATP, WTA и ръководните звена на четирите турнира от Шлема събраха над 6 млн. долара в подкрепа на 800 нискоранкирани играчи, които разчитат на парите от наградни фондове, за да се издържат.

Световният тур на ITF се състои от надпревари по-ниска категория и служи като преход между юношеския и професионалния тенис, като позволява на тенисистите както да печелят пари, така и да подобрят класирането си в ранглистата, за да достигат до мъжкия или женския Турове.

ITF заяви, че новите мерки ще включват облекчителен фонд в подкрепа на играчите от 501-700-о място в ранглистата.

По тези критерии от българските тенисисти помощ ще получат Александър Лазаров (№539 в класацията), Александър Донски (№575) и Адриан Андреев (№697) при мъжете и Сесил Каратанчева (№586), Диа Евтимова (№631) и Юлия Стаматова (№659).

Допълнителни детайли ще бъдат оповестени след срещата на Борда на 2 юни. „Правим всичко по силите и правомощията си, за да гарантираме, че талантливите играчи ще получат нужната финансова подкрепа и ще продължат развитието си по време на тези несигурни времена“, каза президентът на ITF Дейвид Хагърти в свое изявление.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.