Едно от „златните момичета“ е кандидат за поста на Мария Гигова в МФГ

Мария Гигова

До 20-ти май (сряда) България трябва да подаде имената на своите кандидати, които ще се борят да влязат в управителните структури на Международната федерация по гимнастика, съобщи за националното радио Красимир Дунев, президент на БФ по гимнастика.

Конгресът на Международната федерация по гимнастика (FIG), който ще е изборен трябва да се проведе през октомври в турския курорт Анталия.

Световната шампионка с ансамбъла от Измир Християна Тодорова е кандидат за член на Техническия комитет по художествена гимнастика. Бронзовата медалистка от Олимпийските игри в Рио де Жанейро ще се опита да замести в този важен орган трикратната световна шампионка Мария Гигова.

Президентът на федерацията по естетическа гимнастика и треньор по художествена гимнастика Мариета Дукова ще е кандидат за ТК Масов спорт.

Президентът на Българската федерация по скокове на батут Стоян Димитров отново ще се кандидатира за трети мандат за член на съвета към  международната централа, а генералният секретар на централата Мариела Стойчева отново ще се бори за място в Техническия комитет в тази дисциплина.

Бившият генерален секретар на Българската федерация по акробатика и сега треньор Николина Христова отново ще се опита да влезе в ТК в това направление.

Десислава Богушева, която е съдия по аеробика ще пробва да намери място в ТК по аеробика.

От 13 май националните състезатели по гимнастика могат отново да се подготвят в националната база „Раковски“, но все още не са се възползвали от тази възможност, сподели олимпийският вицешампион на висилка от Игрите в Атланта през 1996 година.

„Смятаме в понеделник да започнем тренировки, но със съкратен състав. На първо време в залата ще се подготвят Дейвид Хъдълстоун, който има квота за Олимпиадата и Йордан Александров, който шанс да спечели квота. Ще видим с тях как ще протичат тренировките, и ако всичко е наред, съставът ще бъде увеличен“, разкри той пред БНР.

Красимир Дунев допълни, че Световната купа, която трябваше да се проведе от 15 до 17 май във Варна е отложена за догодина.

„Имахме заявени много състезатели, над 450 участника. Щеше да е невероятна, много силна купа. От международната федерация ни дадоха възможност да я отложим за края на годината, но тъй като всички останали купи са отложени и ние преценихме, че ще е по-добре тя да се проведе догодина. През 2021 няма да има нови световни купи, за да може тези, които не се проведоха сега (6или 7 )да се прехвърлят за догодина. Ние сме предложили 2 дати, за две поредни седмици и чакаме решението на FIG“, допълни още президентът.

Според Дунев отлагането на Олимпийските игри в Токио с една година е било най-доброто решение, което Международният олимпийски комитет е взел.

„Смятам, че това е възможност състезателите да се подготвят много по-добре за тази Олимпиада. Страхувам се, че календарът ще стане много натоварен. Пак ще имаме европейско, има и световно, което в тази ситуация може да отпадне. За тази година имаме европейски първенства за мъже и жени. Франция се отказа да организира това за жени в Париж и сега се търси нов домакин. Това за мъже ще е в Баку. Те не са се отказали, ще го проведат, но не се знае кога. Може би ще поемат и това за жени“, завърши Дунев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.