Фетел напуска „Ферари“ в края на година

Снимка: Reuters

Четирикратният световен шампион Себастиан Фетел ще напусне Ферари в края на 2020. В официално съобщение от италианския тим се посочва, че решението е взето по взаимно съгласие.

Немският пилот ще поеме по друг път, след като изтече контрактът му в края на годината.

За неговото място във Ферари към момента се спрягат няколко имена. Сред тях е испанецът Карлос Сайнс от Макларън, а друг вариант е Даниел Рикардо от Рено.

Самият Фетел пък би могъл да премине в Макларън на мястото на Сайнс. За него не е опция бившият му отбор Ред Бул, с който спечели четирите си титли. Оттам обявиха, че нямат намерение да поставят друго голямо име до Макс Верстапен.

„Решението беше взето взаимно между нас и Себастиан, като и двете страни чувстваме, че е за добро“, заяви шефът на „Ферари“ – Матиа Биното.

„Не беше лесно решение, като се имат предвид качествата на Себастиан като пилот и човек.“

„Няма конкретна причина, която доведе до решението, освен общото усещане, че е дошло време да разделим пътищата си, така че всеки да постигне своите цели. Себастиан вече е част от историята на Скудерията, с неговите 14 победи, които го правят третия най-успешен пилот за отбора. Той, също така, е един от състезателите ни, които са отбелязали най-много точки. В петте ни години съвместна работа той три пъти финишира в топ 3, както и допринесе съществено за да присъстваме в топ 3 и на шампионата при конструкторите.“

„Искам да благодаря на Себастиан за неговия висок професионализъм и човешки качества, които демонстрира през тези пет години, време, в което постигнахме множество велики мигове“, допълни Матиа Биното.

В изявлението е цитиран и самият Фетел, който твърди, че финансовите условия нямат отношение към взетото решение:

„За да се постигат най-добрите резултати в този спорт, и за двете страни е от съществено значение да се работи в хармония. Отборът и аз чувстваме, че вече липсва общо желание за съвместна работа след края на настоящия сезон. Финансовите подробности нямат връзка с взетото решение.

Скудерия Ферари заема специално място във Ф1 и аз се надявам, че ще постигне успеха, който заслужава. Искам да благодаря на цялото семейство на Ферари, както и на всички тифози по целия свят за подкрепата, която ми даваха през тези години.“

Фетел е част от Ферари от 2015 година, но така и не можа да изпълни очакванията, които имаше към него. Той бе най-близо до титлата през 2017-а и 2018-а, но и в двата случая негови фатални грешки го лишиха от трофея.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.