Българска волейболна легенда пребори коронавируса на 82 години

Петър Кръчмаров

Българинът Петър Кръчмаров, който е волейболен треньор в Италия от близо 30 години, спечели битката с коронавируса. 82-годишната спортна легенда се пребори с болестта след седмици в болница.

Кръчмаров е голяма фигура за световния волейбол – именно неговите предложения за промени в правилата се приемат през 1998 г. и настоящият формат на играта с „грешка-точка“ заменят стария регламент. Това бе революция във волейбола и го превърна в далеч по-динамичен и атрактивен спорт.

82-годишният бивш разпределител играе за България на две олимпиади – през 1964 година в Токио и 1968 година в Мексико. От 1993 година Кръчмаров живее в Парма, като в момента е старши-треньор на отбора от серия D Багандзола.

След изкаран грип през февруари, българинът отново се е почувствал зле в първите дни на март, и то на тренировка в залата. Играчите повикали спешна помощ, а при тестовете в болницата се разбира, че е заразен с коронавирус.

„И двата ми дроба бяха увредени, не спах изобщо … не ядех нищо и като пиех вода, имах чувството, че поглъщам кристали. Дишах трудно. От 8 до 10 март всеки момент можеше да бъде фатален, но след това за щастие отново отворих очи.

На 10 март сутринта в стаята ми влезе лекар, който каза: „Ти спечели най-голямата битка в живота си през нощта“.

От догодина ще празнувам и датата на второто ми раждане. Беше много по-уморително, отколкото победата в 5 гейма срещу САЩ на Олимпиадата в Мексико…Срещу КОВИДCOVID-19 беше третата ми олимпиада. Най-важната! И в нея спечелих златния медал“, казва Кръчмаров в интервю за в. „Gazzeta di Parma“.

Той загубил близо 20 килограма от теглото си в седмиците, в които организмът му се е борил с болестта.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.