Съкратиха етапите на колоездачната обиколка на Испания

Примож Роглич спечели Вуелтата през 2019 година

Колоездачната обиколка на Испания – Вуелта за първи път от три десетилетия намали своя формат. Това се случи заради пандемията от коронавируса.

Организаторите на триседмичната надпревара съобщиха, че тази година състезанието ще има 18 етапа, с три по-малко от обичайния формат. Последният път, когато събитието нямаше 21 етапа, беше през 1985 година.

Промяната бе потвърдена, след като първите три етапа бяха отменени заради удължаването на карантината в Нидерландия.

Първоначално „Вуелтата“ трябваше да се проведе от 14 август до 6 септември. Това се припокрива с отложената „Тур дьо Франс“, която може би няма да започне на 29 август, след като френското правителство забрани масовите събития в страната до септември.

„Изменението на графика означаваше промяна в първоначално планираната програма. Внимателно обсъдихме ситуацията с нашите холандски партньори, с които работихме в атмосфера на пълно сътрудничество и стигнахме до един и същи извод – първите три етапа трябва да отпаднат“, обясни директорът на престижното състезание Хавиер Гийен.

От щаба на нидерландската част на Вуелта допълниха, че промените в датите са направили технически невъзможно провеждането на етапите в Нидерландия. Очаква се заради отмяната на първите три етапа състезанието да стартира в испанския град Ируна на 24 октомври.

Ла Вуелта се провежда от 1935 г. и е сред най-авторитетните надпревари заедно с Тур дьо Франс и Джиро д’Италия, които също бяха преместени. Действащ шампион в Ла Вуелта е словенецът Примож Роглич.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.