Красен Кралев: Двойно увеличение на бюджетите на клубовете през 2021 г.

Снимка: ММС

За следващата година планираме спортните клубове да получат двойно увеличение на бюджетите си, съобщи в Русе министърът на младежта и спорта Красен Кралев.

Той уточни, че до момента клубовете са получавали от държавния бюджет 6,5 млн. лева годишно, а за 2021 г. се предвижда средствата да станат 13 млн. лева, като се запази системата за оценяване. Тъй като тази година няма да има състезания, базата за оценяване ще е точковата система от 2019 г. Така сумата, получавана от всеки спортен клуб през 2020 г., догодина ще се удвои. Тенденцията е през следващите години да се увеличават средствата на клубовете, посочи министърът.

Кралев каза също, че бюджетите на федерациите за тази година се запазват същите, въпреки че има сериозни спестявания от липсата на международен и български спортен календар.

Според министъра е изготвена ясна програма как да се рестартира българският спорт след премахването на ограниченията във връзка с COVID-19.

„Планът е разработен в детайли по седмици – кои спортисти, кои спортове да започнат подготовка, след като от Националния оперативен щаб установят, че сме минали пика на заболяването.

Може да се използват базите в Белмекен и „Спорт Палас“, двете гребни бази в Кърджали и София, да се изолират спортистите, които подготвяме за олимпийските игри, при положение, че се спазват всички карантинни мерки – хранене по стаите, настаняване по един човек в стая. След това да се отворят спортовете на открито, след това – на закрито, и най-накрая при преодоляване на кризата, да се отворят базите за абсолютно всички спортове“, обясни министърът.

Според Кралев големите притеснения ще са с възстановяването на международния спортен календар, тъй като всяка държава е на различна фаза от борбата с коронавируса.

„Никой не е в състояние да каже какво ще се случи. Ще е трудно да се провеждат международни състезания – едната държава ще изисква тест 48 часа преди състезанието, другата – ще иска две седмици карантира, третата – ще има други изисквания. Трудно е да се правят прогнози“, посочи министърът.

Той инспектира строителството на три спортни обекта – Многофункционална спортна зала в град Бяла и зала за щанги и зала за бокс в Русе.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.