Една таекуон-до светкавица от Южна Африка

Условията на „пандемия“, „коронавирус“ и „изолация“ доведоха спорта и в частност бойните изкуства до различни състояния. От една страна на моменти се криеш, за да тренираш, буквално…

Ако си в депресия два месеца, можеш и да не правиш нищо, все пак като ти спрат част от живота, не е толкова просто да се приспособиш…

Евентуално може да повярваш на он лайн тренировките и на самоподготовката вкъщи, нищо че техническото ниво пада, видимо… А понякога, от друга страна, изникват и нови възможности…

Така в неделя, 26 април, в България се проведе първото онлайн състезание по таекуон-до на форми (тул), организирано от Българската федерация по таекуон-до ITF. С всички условности, резерви и въпросителни на нещо, което е първо по рода си. Минути след края му късно в неделя вечерта най-сърдечните и емоционални думи за това събитие изненадващо дойдоха… от Южна Африка. Да подчертаем: от ЮАР, от столицата Йоханесбург, една българка първа изрази удовлетворението и емоциите си от участието си в първото он-лайн състезание по таекуон-до на форми.

Как стана така?

Отговора получихме от Соня Ребело, първата българка, световна и европейска шампионка по таекуон-до на ветерани.

Соня Петрова от Русе, която от години живее и тренира таекуон-до в ЮАР и има собствен клуб „Бонгае“ (означавало Светкавица) чрез възможностите на глобалната мрежа също взе участие в он-лайн състезанието.

„Вълнението и нервите са си все същите, дори и да не беше като нормално състезание, в реалния живот“, сподели Соня, която стана първа на жени в дисциплината форма до IV дан.

И допълва: „Не ми беше най-доброто изпълнение, но това няма да ме спре да продължавам с интензивни тренировки за по-добър резултат“.

В он-лайн състезанието всеки участник заснема клип със своето изпълнение на форма, след което клипът се публикува в специална платформа, изтегля се жребий между състезателите, и се оценяват от съдии. Инициативата породи множество разнообразни и оригинални изпълнения на форма – в стаи, зали, гаражи, на поляни, по паркинги, улици, входове, на асфалт, трева, килим… И със сигурност даде своя принос към тезата, че таекуон-до може да се практикува практически навсякъде.

Докато тук по традиция сме скептични харесва ли ни или не, Соня от ЮАР е категорична: „Състезанията он-лайн са единствената платформа в момента, която ще се ползва, докато нещата по света не се върнат в нормална форма на живот“.

Он-лайн състезанието струваше часове сериозен труд на много хора, който обичайно остава невидим. Соня не скрива благодарностите си за своето участие към Българската федерация по таекуондо и всички компании, включени в това – #playsafe, #iscore и т. н.

Какъв е смисълът от он-лайн турнир?

„В последно време бях занемарила моите лични тренировки по форма (от което, както споменах по горе, е следствие моето неудовлетворение в изпълнението ми). Но това ме тласка към малка промяна и повече амбиция да се съсредоточа в повече практика на форма и да си подобря изпълнението следващия път“, казва Соня Ребело.

Повече за това каква е ситуацията с коронавируса в ЮАР научаваме също от сънародничката ни:

„Както навсякъде по света, така и при нас, тук в ЮАР сме под карантина от 26 март до края на април. След което ще преминеме на етап 4 – едва само на определени бизнеси ще им се разреши отваряне, при определени стриктни условия“.

„Жалко, в това число спортът и този, който аз преподавам/практикувам, ще е още под карантина. Афектирани сме всички. Без изключение дали си беден/богат от каква раса си, вирусът не подбира и това е факт. Аз живея в къща в комплекс и имам щастието да имам малка градина, в която да продължавам да практикувам моят любим спорт таекуон-до. А когато времето не позволява заради дъжд и т.н., намирам начин да практикувам на място 2 на 2м, което също подсилва друга част от тренировката ми, наречена умствена“, завършва Соня Ребело.

Ако ситуацията скоро не се върне към познатото обичайно, он-лайн състезанията са бъдещето, казва българката от ЮАР. Но е оптимист, че ще има и реални срещи на европейските и световните арени и споделя една от мечтите си: На следващото реално Световно първенство по таекуон-до да се състезава за България и да е част от отборно жени ветерани.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.