Напусна ни легендата във волейбола Тодор Симов

Почина един от най-големите в българския спорт – Тодор Симов! Легендарният волейболист и треньор си отиде от този свят на 91 години.

Роденият на 8 март 1929 г. в Перник разпределител е бил състезател и по водна топка, лека атлетика – скок височина, както и футбол, преди да се посвети на волейбола. От 1942 година учи в Търговската гимназия в София. След това завършва висше икономическо образование.

Започва да тренира в Рудничар (Перник) преименуван впослествие в Миньор. След това преминава в ЦСКА, Славия и Червено знаме. Участва в специално организирания голям турнир в София по повод 53-ата сесия на МОК (1957) на който се взема решение за включване на волейбола в олимпийските игри.

Като национален състезател спечелва бронз на световните първенства в Прага 1949 и Москва 1952, като на второто състезание е обявен и за най-добър разпределител. Същото признание получава и на световното в Париж 1956, където българите се класират на 5-то място. Има и бронз от Европейското първенство в Букурещ 1954.

Като треньор е начело на националния отбор на Куба за жени и младежи от 1968 до 1971 година. След това е треньор на националния отбор на България за мъже – 1971–1972, на националния отбор на Испания за жени – 1974–1978, а на клубно ниво води отбори в италианската Серия А и Серия Б в периода 1982–1992 година.

Носител е на орден „Стара планина“ I степен, заслужил майстор на спорта, заслужил треньор, притежава още много отличия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.