Таня Богомилова: Българите се борим непрекъснато


Най-голямата легенда на родното плуване – Таня Богомилова, говори за „Тема Спорт“ относно пандемията от коронавирус. Олимпийската шампионка от Сеул 1988 сподели своя начин за справяне с обстановката. Тя коментира отлагането на Игрите в Токио за 2021 година, както и евентуално отразяването на това решение спрямо родните плувци.

Здравейте, г-жо Богомилова. Как сте и с какво се занимавате в тази извънредна ситуация?
– Благодаря, добре съм. В момента си стоя на село, затворена в изолация. С какво се занимавам? С плетене и шиене, с моите хобита. Човек винаги може да намери с какво да си запълни ежедневието. Ние, спортистите, сме тренирани и научени, така че смятам, че поне тези като мен, които сме се отказали, можем да запазим самообладание. Приела съм го и си намирам винаги какво да правя – готвя, какво ли не. Ежедневието е пълно, не скучая.

Казвате, че спортистите сте научени и може да се справяте в такива ситуации, но едва ли е толкова лесно.
– Да, така е. Но искам да кажа, че когато ходиш по лагери, си затворен и ежедневието ти е сходно, с тази разлика, че спортуваш. Тук обаче не трябва да излизаш от вкъщи и да спазваш определен режим. Поне за себе си лично, това, което се казва, се опитвам да го изпълнявам, за да няма проблеми както за мен, така и за околните. Защото е важно да се разбере, че тук не става въпрос само за нас, а и за хората около нас.

Димо Тонев заяви, че недисциплинираните хора са невежи…
– Не мога да се съглася напълно, защото дори и тези, които са образовани и интелигентни могат да са недисциплинирани. Това е относително. По-скоро човек сам трябва да разбере в каква ситуация се намираме в момента и че действително нещата са доста сериозни. Да се запази самообладание, спокойствие и по този начин да се гледа на нещата. Ние сме като участници в Биг Брадър. Сега хората могат да изпитат това, което онези участници в предаването, когато ги даваха по телевизията. Ние в момента сме в сходна ситуация. Биг Брадър – семейно. Да видим дали може да живеем така, по 24 часа в едно семейно изпитание. Защото това си е истинско 24-часово изпитание

Изключвам, че когато ходиш на работа, не срещаш половинката, децата и имаш пространство, докато у дома, сега, си по 24 часа с тях. Но пък какво да ви кажа, приемам го съвсем нормално това нещо, като изпълнявам указанията. Неприятно е, факт, но колкото повече самообладание запазим и не се изнервяме, по-лесно минава. Знам, че икономически е страшно трудно за всички, дори и за нас, но това е положението. Каквото е за всички, това е и за нас. Ще стискаме зъби и мисля, че българинът може да излезе от тази ситуация. Ние сме такъв народ, че знаем и 2 и 200.

В този ред на мисли, Катя Дафовска каза, че ние сме свикнали, защото на всеки 10 години сме си в криза.
– Да, по принцип е вярно. Трудно се излиза от тези ситуации. Може би така ни е отредено, на нас, българите да се борим непрекъснато. Затова сме и оцелели и сме просъществували през всичките години.

Какво бихте казали на нашите национали в плуването, които се готвеха за олимпиадата?
– Да са спокойни и че нещата ще си дойдат на място. Догодина ще има олимпиада и ще стиснат зъби. От нашите плувци няма кой да се откаже, да е в такава възраст, че след Игрите да приключи. Нещата не са фатални. За мен това е нулева година за спорта и трябва да се приеме по този начин. По-важно е здравето на всички хора, отколкото да се проведат каквито и да е събития и състезания. Догодина ще бъде по-наситена откъм големи състезания и форуми. Животът върви и трябва да се приеме всичко със спокойствие. В момента, в който това премине, отново ще си върнем ритъма – тренировки за догодина. Това бе най-правилното решение, да отменят олимпиадата.

Може ли да се каже, че на нашите плувци, които са млади, между 18 и 22 години, това отлагане, ще им се отрази добре, за да са на още по-високо ниво?
– Да, може и така да е. Аз съм далеч от мисълта, че те в момента не са се готвили и всички са били във върхови форми. Догодина ще е по-добре за тях и ще успеят да се справят.

От родните състезатели виждате ли някой, който да може да шокира света в Токио догодина?
– Толкова близка представа кой как тренира и какво прави нямам и не мога да коментирам. Надявам се да се представят добре и да си дадат лични постижения. Надявам се, че това ще бъде атестат за добре свършена работа, а какво вече ще донесе, ще видим.

Басейните обаче са затворени, какво представляват тренировките за един плувец у дома?
– Човек винаги може да намери начин. Има тренировки на сухо, както се казват. Всички ги знаят и предполагам, че вече работят по тях. Когато тренираме, имаме занимания на сухо и след това на вода. Така че те могат да имитират подобни занимания. Тези, които имат вани,
могат да плуват и във вана (смее се). Винаги може да намериш начин, стига да имаш желание.

През годините сте казвали, че басейнът не ви липсва. Сега обаче, когато ви е забранен, това промени ли се?
– Не, определено не. Не ми липсва. Когато човек е бил 30 години в басейна, бързо се насища на вода. За всеки това е строго индивидуално.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.