Пламен Константинов: Заслужихме си шампионската титла на Русия

Пламен Константинов

Старши-треньорът на шампиона на Русия по волейбол Локомотив (Новосибирск), Пламен Константинов разговаря с прес-службата на клуба за титлата и за пандемията с коронавирус. Бившият селекционер на мъжкия ни националнен отбор стана първият български треньор, спечелил първенството.

Пламен, да поговорим за сезона като цяло.

– Свършихме много добра работа през сезона. Привлякохме правилните играчи на тези позиции, които бяха проблемни за нас и успяхме да ги подсилим. Играчите, които дойдоха в отбора ни, добавиха това, което не ни достигаше преди. Това се отрази на резултатите. Получи се „химия“ между играчите, които останаха в отбора и новопривлечените. В това бе и силата на Локомотив. Отборът бе сплотен. Успяхме да проведем равномерен сезон, без сривове.

Локомотив за първи път в своята история спечели шампионата на Русия, а сезонът не завърши с турнир от „Финалната шестица“. Вашите впечатления?

– Първенството не завърши така, както ни се искаше на нас. Ние също пострадахме от това. Ние през цялата година се борихме за това, за да можем да играем пред своите фенове. Освен това искахме да завършим нашето представяне в спортен комплекс „Север“ на такъв голям празник като „Финалната шестица“.  Удовлетворен съм от нашата игра, но не съм удовлетворен, от това, че не можахме да го направим пред нашата публика. Готвихме се за решаващите мачове, но трябваше малко неприятно да завършим сезона. Ние изиграхме за 8 месеца 42 официални мача в 4 турнира. Затова, считам, че  поради четирите мача, останали във Финалната шестица, би било несправедливо да се обезцени цялата свършена работа.

Редовният сезон за Вас беше ли показателен?

– Да. Редовният сезон за мен бе показателен и обективен, даже при всички проблеми, които имаше отбора. Този турнир се провежда през цялата година. Тимът ни показа продължително дълго време еднакво високо ниво на игра, за да спечели сезона. Това не е така просто. Неслучайно казанският Зенит доминираше толкова години в шампионата на Русия, печелейки редовния сезон също. През този сезон Локомотив за първи път спечели редовния сезон. Считам, че този резултат ние го заслужихме, защото показахме най-стабилната игра сред всички отбори в Суперлигата на Русия. С уважение се отнасям към другите отбори и желанието им да играят на турнира от „Финалната шестица“. Но как можеше да завърши той? Това можеше да знае само Ванга. Считам, че редовният сезон е малко по-обективен от един турнир от „Финалната шестица“. Също така искам да отбележа, че ако в един момент се разглежда съкратяване на сезона, заради интереса на националния отбор на Русия, то по-добре е да преведем плейофи до минимум 2 победи, а не да се разиграва целия сезон в един „Златен“ гейм.

Имаше един отрязък от сезона, когато Локомотив загуби от френския Шомон (в срещата реванш от 1/16-финалите от Купата на CEV) и от красноярския Енисей. Защо се получи така?

– Във всеки отбор има определен спад на формата. Нашият спад дойде точно в тези два мача, които се проведоха преди паузата в шампионата. В този период имахме и няколко контузени играчи. Илияс Куркаев все още се възстановяваше от травма, Сергей Савин се контузи преди мача с Шомон, а Марко Ивович през целия месец декември изпитваше болки в гърба. Дмитрий Лизик отлетя за Барселона на преглед, а Константина Бакун също имаше болки в гърба, след като имахме дълъг полет от Франция Всичко това се отрази на резултатите.

Кой беше главния съперник на Локомотив през този сезон?

– Това беше Зенит (Казан), а също така и Кузбас (Кемерово). Като загадка за мен бе Факел (Новий Уренгой).  Те имаха проблеми през целия сезон и не можаха да покажат своя реален потенциал през целия сезон. Казанският  Зенит не винаги показваше стабилна игра и това бе техният главен проблем. Но Зенит имаше много силен отбор, който можеше да реши всеки мач в своя полза в добър ден.

Спомнете си полуфиналния мач за Купата на Русия с казанския Зенит, когато Локомотив загуби гейм (а после и мача), след като водеше с внушителна разлика. Защо се получи така?

– Ние просто повярвахме, че мачът е приключил. Това не бива да се допуска с такива отбори като Зенит. Когато водиш с голяма разлика, то трябва да „доубиеш“ съперника. Въпреки това, колкото и да казваме това, в действителност се случват такива ситуации. Не можете да направите нищо с тях. Същият  този Зенит два пъти губи тайбрейк (а с тях и мачовете), водейки с 14:9! Жалко е, че не попаднахме във „Финалната четворка“ на Купата на Русия, но в крайна сметка Зенит (Казан) я спечели…

Как Локомотив се справяше без централните блокировачи Илияс Куркаев и Максим Куликов?

– Не беше лесно. Ние знаехме, че ще ни се наложи да играем дълго време без двама наши основни блокировачи, на които ние разчитахме. На всеки отбор отсъствието на ключови играчи може да се отрази на резултатите. Вместо да мислим варианти с нови трансфери, решехме да дадем шанс на нашия възпитаник Дмитрий Лизик. Той се възползва от този шанс и отлично изигра половината сезон. Смятам, че в нашата школа се работи много добре, ние успяхме да се възползваме от тази помощ. Този случай ни показа, че имаме добри резерви.

Локомотив успешно игра в турнира за Купата на CEV. Не е ли обидно, че този турнир не се доигра?

– Имаше разговори да бъдат отложени двубоите. Но волейболът е специфичен спорт. Да си върнеш формата, след като си прекъснал занимания за месец и половина, е много тежко. Трябва нови лагери и тренировки. Този сезон бе съкратен, заради интересите на „Сборная“, затова и много договори и международни сертификати на повечето играчи бяха до края на месец май. Ако беше удължен, то щяха да възникнат проблеми. Трябваше да правим нови сертификати. Освен това много други отбори щяха да бъдат в други състави. Играчите сменят не само града, но страните. При тази ситуация да се определи кой е най-добър – нямаше да е показателно. Затова, да се продължи сезонът бе безсмислено. Най-главното сега е да се решат всичките проблеми, за да може да се играе нормално през следващия сезон.

Като цяло Вие доволен ли сте от представянето на Локомотив в турнира за Купата на CEV?

– Да. Ние изпълнихме минималните цели, които спояха пред нас. Трябваше да се класираме за полуфинала на турнира, което и направихме. Всички знаехме, че в полуфиналите ще играят само най-добрите отбори. Желанието ин беше да се класираме на финала и да се постараем да го спечелим. Жалко, че така се получи.

Как оценявате победата на тима Ви в турнира за Купата на Сибир и Далечния Изток?

– Считам, че това бе един добър турнир. той се проведе в този момент, в който отборите имаха прекъсване, което бе свързано с олимпийските квалификации.Турнирът бе полезен за всички обори участници. Изиграхме по 3 добри мача. С Кузбас изиграхме отличен финал. Както вече казах, това бе своеобразно „кръщене“ за много играчи, които вече могат да се считат за настоящи „сибиряци“. Винаги е приятно да се печелят подобни турнири, още повече пред свои фенове.

Предполагахте ли, че федерацията може да прекрати шампионата?

– Считам, че за приетото решение повлия новината за заболяването на Ървин Нгапет от коронавирус. Даже при цялото си желание федерацията да продължи първенството, то тя бе задължена да реагира и да спре всички турнири. Ако не се бе появило това заболяване на играч на Зенит, имаше шанс Суперлигата да се играе до края. Това решение на Всерусийската федерация по волейбол го считам за логично. Те нямаха друг избор.

Как Вие приехте решението за отлагането на Олимпийските игри в Токио 2020?

– В тази ситуация това решение е правилно, защото щеше да бъде сложно отборите да се подготвят. Плюс това Олимпийските игри винаги събират огромно количество туристи. Кой в тази ситуация би искал да пътува в тази азиатска част, от където започна всичко? Това решение не бе прието под давлението на МОК. Доколкото аз разбрах инициативата дойде от премиера на Япония, който първи каза, че Игрите трябва да се отложат.

В такъв случай, струва ли си да се помисли за провеждането на Лигата на нациите?

– Ако се нормализира ситуацията с пандемията, аз считам, че е нужно да се помисли за възможност да се изиграе Лигата на нациите вместо Олимпийските игри. Така ще може сезонът за националните отбори да не е празен. Националните състезатели ще могат да поиграят малко заедно след 4-месечно прекъсване. Смятам, че провеждането на Лигата на нациите в тази ситуация ще бъде от полза за всички.

Какво ще кажете на феновете в преддверието на новия сезон?

– Искам да поздравя нашето ръководство, работниците в клуба, отбора, всички „железничари“ със златни медали. Благодаря на нашите фенове за поддръжката! Благодаря им за целия сезон! Считам, че в тази година ние с нашата игра върнахме привържениците ни на наша страна. Чувствах, че те са били точно с нас.

Как ще се промени отбора на Локомотив през следващия сезон?

– Искам отделно да отбележа тези момчета, които не останаха с нас за следващата година. Това не е защото, че ние не сме доволни от тях, напротив, всеки от тях даде своя принос и без тях ние нямаше да постигнем такъв резултат. Считам, че ръководството е доволно от представянето на всеки играч през този сезон. Започва обаче нов олимпийски цикъл и имаме млади момчета на определени позиции, които искаме да развием. Някои от тях вече са интересни за националния отбор на Русия, те трябва да играят. Клубът има стратегия за общо подмладяване на отбора. Искаме да изградим нов отбор около тези играчи в дългосрочен план. В крайна сметка онези играчи, които идват, са с десет, или дори повече години по-млади от тези, които няма да останат при нас. Казвам на момчетата благодаря за играта, за сезона! Успех в новите отбори!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.