УЕФА отново отложи баража на България – Унгария

УЕФА взе решение да отложи за втори път плейофите за европейското първенство по футбол.

В тях участие ще вземе и националният отбор на България, който трябва да приеме Унгария, а при успех да се изправи срещу победителя от двойката между Исландия и Румъния. Решението беше взето след видео среща на върха, на която беше обсъдено бъдещето на европейския футбол.

Първоначално тези мачове трябваше да се играят в периода 26-31 март, но заради пандемията от коронавирус бяха преместени за 4-9 юни. УЕФА обаче си поставя за приоритет завършването на клубните шампионати, както и турнирите Шампионска лига и Лига Европа, заради което отново мести датите за плейофите.

Първите възможни дати, на които да се изиграят мачовете за класиране на континенталния шампионат са между 3 и 8 септември, но за тях са предвидени мачовете от второто издание на Лигата на нациите.

„Абсолютен приоритет е всяко първенство да се доиграе, но решението е индивидуално за всяка държава, тъй като ситуацията с пандемията от коронавирус е различна”, обясниха от УЕФА.

Първоначално от евроцентралата бяха поставили срок до края на юни за всички вътрешни първенства. Дедлайнът обаче беше удължен с още месец, като това е финално решение и не могат да се правят повече отсрочки. Ако даден шампионат не може да завърши до края на юли, местната федерация трябва да определи по вътрешния си правилник кой ще е шампион, както и кои други отбори се класират за евротурнирите и кои изпадат в долна дивизия.

От УЕФА също така призоваха правителствата да правят изключение за футболните делегации, когато става въпрос за затваряне на държавни граници. При всички положения обаче мачовете от евротурнирите ще се състоят без публика, а когато домакинът няма възможност да приеме двубоя, той ще се играе на неутрален терен. Точният календар с датите за провеждане на мачовете от Шампионската лига и Лига Европа ще бъде изготвен до 2 седмици.

Часове преди заседанието президентът на централата Александър Чеферин изпрати инструкции до всички 55 европейски федерации. В тях се казва, че УЕФА делегира всички права по решения относно бъдещето на вътрешните шампионати, като така топката е в полето на местните власти.

Към момента от БФС предложиха две възможни дати за подновяване на футбола в България – 1 или 24 май. Първата дата е по-скоро химера, тъй като се очаква удължаване на извънредното положение до средата на май.

С новото решение на УЕФА обаче българските тимове ще имат още месец отсрочка, за да довършат първенството и да определят евроучастниците за следващата кампания.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.