Отложиха Олимпийските игри в Токио!

insport olympic

Международният олимпийски комитет и организационният комитет на Токио 2020 се разбраха за отлагане на Олимпийските игри до лятото на 2021 година. Това става ясно от официална позиция в сайта на МОК.

По-рано днес стана ясно, че японският премиер Шинцо Абе е провел разговор с Томах Бах, на който двете страни са се разбрали по въпроса.

Официалното становище на МОК гласи: 

Президентът Бах и министър-председателят Абе изразиха споделената си загриженост за световната пандемия COVID-19 и каква промяна е донесла тя в живота на хората. Също така пандемията оказва влияние върху подготовката на спортистите за игрите.

В много приятелска и конструктивна среща двамата лидери похвалиха работата на Организационния комитет „Токио 2020“ и отбелязаха големия напредък, постигнат в Япония в борбата срещу COVID-19.

Безпрецедентното и непредвидимо разпространение на огнището доведе до влошаване на ситуацията в останалия свят. Вчера генералният директор на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Адханом Гебрейес заяви, че пандемията COVID-19 „се ускорява“. В момента има регистрирани повече от 375 000 случая по целия свят и в почти всяка страна, като броят им нараства с всеки изминал час.

При настоящите обстоятелства и въз основа на информацията, предоставена днес от СЗО, президентът на МОК и министър-председателят на Япония стигнаха до извода, че игрите на XXXII Олимпиада в Токио трябва да бъдат преместени напред във времето, но не по-късно от лятото на 2021 година. По този начин ще се опази здравето на спортистите и всички участници в Олимпийските игри.

Лидерите се съгласиха, че Олимпийските игри в Токио могат да стоят като фар на надеждата пред света през тези смутни времена и че олимпийският пламък може да се превърне в светлината в края на тунела, в който светът се намира в момента. Затова беше постигнато споразумение олимпийският пламък да остане в Япония. Освен това двете страни договориха и запазване на името Олимпийски и Параолимпийски игри Токио 2020 независимо, че ще се проведат догодина.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.