Шефът на Мок: Олимпиадата в Токио няма да се отменя

Отмяна на игрите на 32-ата лятна олимпиада не стои към момента на дневен ред. Това обяви категорично президентът на МОК Томас Бах в интервю за „Ню Йорк Таймс“.

Олимпийският огън пристигна в Япония по-рано днес, а церемонията по посрещането му премина при възможно най-тесен кръг от хора заради световната пандемия от коронавирус, която вече отне живота на над  9000 души по целия свят.

„Отмяната на Игрите не стои на дневен ред. Ние сме сигурни в успеха им“, каза Бах.

От МОК обявиха преди дни, че решение за отмяната на най-големия спортен форум на този етап е твърде рано да бъде взето, макар квалификациите в почти всички видове спорт все още да не са започнали.

„Не знаем каква ще бъде ситуацията през юли месец. Разбира се, че обсъждаме всякакви варианти, но го правим заедно с всички различни федерации и професионални лиги и 4 месеца преди старта все още не можем да дадем категоричен отговор“, коментира още Бах.
Япония вложи в подготовката за Олимпийските игри 12 милиарда долара и очаква над 600 000 спортисти и чуждестранни зрители да пристигнат в страната, но президентът на МОК отбеляза, че финансовите интереси няма да бъдат водещи при определянето на крайното решение за съдбата на Игрите.

„През последните четири години сме проигравали всякакви възможни сценарии, които биха попречили на провеждането на олимпийските игри.

Осъзнаваме, че светът се намира в екстремно сложна ситуация, но знаем, че всички се нуждаем от обединяващ символ на надежда, какъвто са Игрите. Все още не знаем колко дълъг ще бъде тунелът, в който се намираме, но се надяваме, че олимпийският огън е светлината в края на този тунел“, каза Бах в приветственото си слово при пристигането на огъня.

Президентът на Световната атлетика Сър Себастиан Коу също заяви по-рано днес, че все още не може да се каже дали олимпиадата трябва да бъде отлагана.

This article has 1 Comment

  1. Навярно те знаят по-добре от, че този вирус не е толкова опасен. Другото е параноя и невежество. Аз подкрепям това решение,защото знам, какво е да се готвиш за Олимпиада!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.